Публикация

Медици протестираха пред парламента

Стотици представители на медицинската общност се събраха на протестен митинг пред Народното събрание под мотото „Стига експерименти със здравето на хората!”.


Носейки плакати с надписи „Лекуваме от собствените си заплати”, „МФ – разорява. МЗ – побърква, НЗОК - обира”, те поискаха здравеопазването да стане приоритет на управляващите.

Представителите на медицинската общност излязоха с декларация до премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В нея настояха за премахване на едностранната регулация и делегираните бюджети в здравеопазването, за възстановяване на прозрачното управление на НЗОК и за гаранция, че парите от здравните вноски ще се използват само за медицински дейности в извънболничната и болничната помощ.

Медиците поискаха да участват в договарянето на цените и обемите на медицинските услуги, като изразиха несъгласие с това Министерството на финансите да определя как да се остойностяват клиничните пътеки.

Зад исканията им застанаха Българският лекарски  съюз, КТ „Подкрепа”, КНСБ, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, национално представени пациентски организации, учени от БАН.

„Нация, в която няма здравеопазване, образование, култура – това не е нация, това е обречен народ”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Коментари