Публикация

Д-р Айков от БЛС: Средствата за онкоболни не са достатъчни

Д-р Айков от БЛС: Средствата за онкоболни не са достатъчни

Необходимо е да създадем Национален план за контрол на рака и да го следваме стриктно. Това заяви в изказването си д-р Росен Айков, член на УС на БЛС и специалист от КОЦ Враца, по време на експертна кръгла маса под надслов "Националният план за контрол на рака - мисията възможна". Ето какво още каза той:

 

В момента живеем в условия на пандемия, но пандемията от COVID-19 не се различава от пандемията при раковите заболявания, която отдавна е факт. Онкологичните болести са едно от най-големите предизвикателства и пред медицинската общност, и пред обществото ЕС и в частност – в България.

 

Ние имаме много добри специалисти в областта на онкологията, подчерта д-р Айков – това са всички специалисти в Българското онкологично дружество.

 

В последните години в подхода за лечение на рак се включиха много иновации в технологиите, апаратурата и лекарствените средства. В България, за съжаление, много от стълбовете на Европейския план са само на хартия – скринингите и профилактиката.

Основна цел трябва да бъде този план да се реализира на практика

Лекарите онколози са водещи, но осъществяването ще стане само и единствено с обща воля и подкрепа на пациентски и съсловни организации. През годините БЛС със своите експерти е участвал в много групи, разработващи планови директиви в областта на онкологията. Ролята на съсловната организация е да договаря средства, алгоритми за лечения и профилактика в цялата сфера на здравеопазване, включително и на онкологичните заболявания.

 

Средствата, договаряни през годините се увеличават, но въпреки това не са достатъчни. БЛС е бил и ще бъде винаги на страната на всеки лекар, в частност на онколозите и ще се бори за достойно финансиране, независимо дали има ковидь или други обществено значими заболявания. Българският лекар-онколог трябва да има ясен хоризонт за своите действия.

Нужно е лечението на онкологични заболявания да се направи мисия възможна

и това би се случило чрез Национален план за контрол ва рака. Нужно е не само той да бъде създаден, но и да го следваме стриктно както в помощ на пациентите, така и за изпълняване на мисията на лекарите.

 

Гледайте пълния запис на кръглата маса с участие на европейски и наши експерти на този линк:

"Националният план за контрол на рака -  Мисията възможна"

Коментари