Публикация

Деян Денев, ArPharM: Ранно откриване и прецизна диагностика на рака

Деян Денев, ArPharM: Ранно откриване и прецизна диагностика на рака

Трябва да се вземат решения днес, за да няма пандемия от рак утре. Това заяви в изказването си Деян Денев, директор на ArPharM, по време на експертна кръгла маса под надслов "Националният план за контрол на рака - мисията възможна". Ето какво още каза той:

 

По Националния план за контрол на рака се работи от много години, но сега вече не става въпрос за национална, а за европейска политика. Ако не се вземат решителни мерки сега,  случаите на рак в ЕС до 2035 година ще се увеличат с 24%, което ще направи направи онкологичните заболявания водеща причина за смърт.

 

Европейският план за борба с рака предвижда над 4 милиарда евро финансиране, което включва и 1,25 милиарда евро от бъдещата програма EU4Health.

 

Един от водещите фокуси е прекратяването на ракови заболявания, причинени от инфекции. От изключителна важност  е ранното откриване и прецизната диагностика на онкологични заболявания:

  • По-точна диагностика с помощта на PET – ИТ и ПЕТ-ЯМР скенери;
  • Машинно обучение и изкуствен интелект за анализ на образна диагностика при дигитална патология;
  • Молекулярни прогностични изследвания – биомаркери.

Подкрепа на фармацевтичната индустрия за въвеждане на Национален план за контрол на рака играе сновна роля и включва:

  • Утвърждаване на водещата роля на медицинската онкологична общност за разработване на плана в сътрудничество с институции и организации;
  • Разработка на детайлен план с ясни цели, срокове, финансиране;
  • Дефиниране на конкретни цели – подобряване на здравните показатели в онкологичната помощ чрез превенция, диагностика, лечение и по-добро управление.

Гледайте пълния запис на кръглата маса с участие на европейски и наши експерти на този линк:

"Националният план за контрол на рака -  Мисията възможна"

Коментари