Публикация

Нана Гладуиш: 1/3 от жените с рак на гърдата доплащат за лечение

Нана Гладуиш: 1/3 от жените с рак на гърдата доплащат за лечение

Необходими са реални действия, национален скрининг и стандартизирана диагностика на раковите заболявания. Когато говорим за онкологични заболявания, не трябва да се говори общо, а трябва да се тръгва от частното. Това заяви в изказването си Нана Гладуиш, телевизионна водеща и основател на Фондацията "Една от осем", по време на експертна кръгла маса под надслов "Националният план за контрол на рака - мисията възможна". Ето какво още каза тя:

 

Липсва скрининг и това е пагубно за всички нас. В България няма скрининг за рак на гърдата за жени под 50. Ако жена на тази възраст иска да се провери, трябва да излъже, че има симптоматика.

Не ни карайте да учим жените да лъжат!

Бих помолила институциите да определят план за следващите 6 години, например на всеки 2 години да пада възрастта, каза Нана Гладуиш и допълни, че не можем да говорим как няма скрийнинг, а в същото време да не се прави нищо. Нужни са реални действия по отношение както на скрининг и профилактика, така и на стандартизирана диагностика.

 

Фондацията „Една от 8“ е направила проучване, в което са взели участие 1000 жени. Целта на проучването е да се проследи пътят на пациента, неговите нужди.

 

Проучването посочило, че едва 18% от запитаните са разбрали за заболяването (жени, страдащи от рак на гърдата) си при профилактичен преглед. 63% от анкетираните са посочили, че случайно са напипали образование, след което са потърсили консултация със специалист. Делът на жените, които сами са си открили раково образувание, е най-голям във възрастовия диапазон под 45 години.

 

Една от 4 диагностицирани жени е започнала терапия месец след поставената диагноза, което говори за огромно забавяне на лечението. На 29% от пациентите, диагностицирани с рак на гърдата им се е наложило да доплащат за лечение, сочи проучването.

Нужна е стандартизация на скрининговите програми и профилактиката

 Нужна е национална скринингова програма. И това трябва да е еднакво валидно както за София, така и за всички малки градове. Пациентите трябва да имат гаранция, че независимо от кое населено място ще са, ще получат адекватна диагностика и лечение.

В България се наблюдава огромен проблем и по отношение на диагностиката на рак.

Качествена диагностика на онкологично заболяване е тази, която е:

  • своевременна,
  • адекватна на състоянието на пациента,
  • достатъчна – защото данните сочат, че в България често диагностиката е частична.

Липсата на електронно здравно досие е пагубна за пациента,

Недопустимо е в 21 век, в страна, която се гордее с едни най-добрите IT специалисти, раково болните да събират документи на хартия, а пълната документаци и история на заболяването да не може да бъдат достъпена в подходящ вид от специалист през единна система. Това е огромна пречка за получаване на второ мнение.

 

Държавата е поставила и огромна административна тежест върху хората с рак, принуждавайки ги да обикалят институции, да събират подписи и документи, за да могат да ползват социалните придобивки, които им се полагат, припомни Гладуиш. Нана призова институциите за открит диалог, но и за реални действия, които ще направят Националния план за контрол на рака наистина действащ и в полза на хората.

 

Гледайте пълния запис на кръглата маса с участие на европейски и наши експерти на този линк:

"Националният план за контрол на рака -  Мисията възможна"

Коментари