Публикация

Д-р Симидчиев: Пандемията се отрази негативно на диагностиката и лечението на онкозаболяванията

Д-р Симидчиев: Пандемията се отрази негативно на диагностиката и лечението на онкозаболяванията

След толкова години мерки на парче, отделни програми и разнопосочни усилия от различни организации е настъпил моментът, в който да се даде ход на комплексен документ, гарантиращ качествено управление на онкологичните грижи.


Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев на време на експертна кръгла маса под надслов „Националният план за контрол на рака - мисията възможна“.

Статистиката за драматичния ръст на онкологичните заболявания е красноречива - всяка шеста смърт в света се дължи на рака, отбеляза специалистът.

Смъртността у нас е 130 на 100 хиляди, средно

около 18 хиляди души умират от рак всяка година

по данни от 2005 г. Същевременно България е и сред европейските държави, в които възрастово стандартизираната смъртност не спада.


„Ситуацията около COVID-19 през последните две години допълнително усложни нещата и показа, че още по-сериозно трябва да се погледне на тази тема“, категоричен беше д-р Симидчиев на модерираната от него среща, която събра на едно място български и европейски депутати, представители всички ключови институции и организации, свързани със здравеопазването, на фармацевтичната индустрия, пациентски сдружения.


Изтъкнатият пулмолог беше категоричен, че COVID пандемията се е отразила негативно на диагностичния процес, както и на лечението на хората с онкозаболявания.


„Постоянно ни заливат COVID вълни, които поставят под тотален стрес цялата ни здравна система и изкарват на повърхността всичко негативно, което може да се изкара“, подчерта д-р Симидчиев.


Той допълни, че се наблюдава

драстично намаление на скрининговите прегледи

Така например с 80% по-малко са колоноскопиите, а с 30-40-50% скрининговите изследвания по повод на лезии. Редуцирани са и профилактичните програми, финансирани от фондове и неправителствени организации.


„Функционалните интеграции между неправителствения сектор и официалната медицина започват да страдат тежко. Работим в авариен режим. В резултат на това всички връзки, изградени досега, започват да ръждясват и да не работят добре. Да не говорим, че самото заболяване COVID интерферира с патогенезата на карцинома, в някои случаи усилва и влошава онкологичното заболяване. В голяма степен COVID е васкулит - заболяване на кръвоносните съдове, а пък карциномите се хранят основно през тези съдове. В съответствие на това има множество взаимодействия между двете болести, най-често с влошаване на прогнозата на онкологичното заболяване и ускоряване на тези процеси, включително и на метастазиране.


Интересно е поведението на самите онколози, които започват да предпочитат по-щадяща терапия. Протоколите се използват в много по-щадящ вариант, а така процентът на хората, които имат шанс за излекуване, намалява“, каза още специалистът.


Според него по време на пандемия нараства нуждата от

общ подход срещу онкологичните заболявания

„И Американското, и Европейското дружество по онкология издадоха много бързо гайдлайни как да се действа в условията на пандемия, защото при тези пациенти в много спешен порядък се получават неблагополучия“, допълни д-р Симидчиев.


Гледайте записа на кръглата маса ТУК! 

 

 

Коментари