Публикация

Нови мутации на Корона вируса

Както вече става ясно, в редица зони по света възникват нови мутации на COVID-19, което няма как да не води да сериозни притеснения за ефект и безопасност (основен закон за имунизациите) на сега прилаганите ваксини.

Лично аз имам и своите притеснения от бодро звучащите обещания на Пфайзер, на първа редица, че в рамките на седмица ще произведат нова ваксина срещу новите щамове, които вече е ясно, че не отговорят на сегашните варианти на ваксиналните препарати.

Явно, изменчивостта на вируса ни изненадва с нови данни, които са различни от това, което знаехме досега.

И да обещаваме революция в добрата медицинска практика, е неефективно, погрешно и дори вредно, в сегашната динамична ситуация.

А има доста деликатни моменти за точни решения, да или не, да ваксинираме при редица противопоказания, които в сегашната ситуация на решаване при доста проблемни клинични казуси, или се пренебрегват, или се подценяват евентуалните усложнения от самата ваксина...

Да не говорим за сериозното разминаване в мерки и рестрикции дори в отделните държави членки на ЕС.

Явно, Корона вирусът ще ни предлага нови страни на своята изменчивост, адаптация, устойчивост и взаимоотношения с човешкия организъм, и е нужно много разум  логични изводи и точни решения, а не конфликти на "ваксъри" и "антиваксъри", което е контрапродуктивно и неприемливо...

 

Коментари