Публикация

Проф. Валерианова: Над 36 хиляди са новите случаи на рак у нас годишно, липсва скрининг

Проф. Валерианова: Над 36 хиляди са новите случаи на рак у нас годишно, липсва скрининг

От цяла Централна и Източна Европа само в България и Словакия няма антираков план, а у нас няма и скрининг. Това заяви проф. Здравка Валерианова, онколог и директор на Националния раков регистър, по време на експертна кръгла маса под надслов „Националният план за контрол на рака - мисията възможна“. Ето какво още каза тя:
Надявам се да има резултат от тази среща и конкретни действия в областта на онкологичната помощ в страната ни.

Раковият регистър в България не функционира пълноценно

Причината не е в хората, които работят в него, а защото политиката на държавата и на МЗ по отношение на регистъра е неоптимална, нерационална и неефективна.

  • Около 200 000 – 300 000 са живите болни от рак в България понастоящем. В регистъра има над 800 000 поименни записи на хората с рак у нас;
  • Новите случаи на рак не са 20 000, техният действителен брой е над 36 000 - 37 000 души на година;
  • Смърните случаи, дължащи се на рак, са 17 000 – 18 000 годишно.

По отношение на заболеваемостта България не е сред страните с най-високи показатели. Но

по отношение на смъртността страната ни е с най-високи показатели

- както от COVID-19, така и от рак. И това е така, защото няма ефективни действия от години срещу онкологичните заболявания. Основният показател, който дава представа за това какво се случва с рака в България и изобщо във всяка една страна и с която се мери постижението по отношение на предприетите действия за борба с рака, е преживяемостта на онкологично болните. По преживяемост при определени локализации сме на последно място в света.


Много ми се иска да кажа, че наистина сме се справили с онкологичните заболявания, че ги откриваме в ранен стадий, но това не е така. Защото ранната диагностика е отражение на превантивните действия. Трябва да е ясно, че скринингът не се прави върху болни хора и скринингът не са профилактичните пакети на НЗОК. Скринингът е национална държавна политика, която се прилага върху здрави хора, не върху болни от рак, и цели да предотврати появата на раковите заболявания при тези здрави хора. Такъв скрининг в България понастоящем няма, както няма и Национална програма за контрол на рака. Има отделни скринингови мероприятия или т.нар. опортюнистичен скрининг.


В България стартирахме със скрининговата програма „Спри и се прегледай!“, която беше финансирана от Европейския съюз. Тя приключи през 2014 г. и оттогава насам няма нищо, няма скрининг. И аз бих попитала – какво се случи със скрининговия регистър, който се създаде, за да се отчете дейността на скрининга. Няма го, той не функционира. И докато не се решат, на първо място, нещата със скрининговия регистър в България, който има 70-годишна история, и Раковия регистър, няма да можем да създадем и да отчитаме най-важното - основните приоритети, които биха залегнали в програмата за борба с рака.


Гледайте пълния запис на кръглата маса с участие на европейски и наши експерти на този линк: „Националният план за контрол на рака - Мисията възможна“

 

Коментари