Публикация

Анемията – заболяване с много лица

Интервю с доц. д-р Георги Михайлов, национален консултант по клинична хематология и началник на Клиника по хематология в Болницата за лечение на хематологични заболявания – София.


Доц. Михайлов, широкоразпространено заболяване ли е анемията?
Анемията не е заболяване, а състояние на организма, което може да възникне по многобройни причини. При анемиите - най-общо казано - се наблюдава намаляване на количеството на червените кръвни телца, намаляване на нивото на хемоглобина (при нормален или намален брой на червените кръвни телца) или влошаване на качеството на хемоглобина. Има и различни комбинации между изброените фактори.

Какво следва от това?
Кръвта е един уникален трансмитер на всички обменни процеси в организма и когато тази тъкан е с влошени показатели, страда целият организъм.

Какви са причините за анемията?
Всъщност става въпрос за многобройни анемични състояния. Те могат да възникнат от кръвозагуба при травма или при кървене от различни области на тялото – стомашно-чревен тракт, пикочо-полова система, обилни менструални кръвотечения при жените. Анемичен симптом може да се изяви и при много други заболявания – бъбречни, чернодробни, злокачествени. Затова всеки лекар, който се сблъска с този симптом, има възможност да разгърне познанията си и да реши сложния понякога въпрос за причината за анемията.

Как се установява анемията?
Личният лекар може да се справи много добре с първоначалната диагностика на една анемия, като назначи основните изследвания – кръвна картина, чернодробни и бъбречни тестове. Ако в тях се установят съответните промени, понякога се налагат и по-сериозни изследвания като пункции и др., но те вече се назначават от специалист. Вече стана въпрос, че много заболявания, при това не само свързани с кръвта и кръвотворните органи, могат да се изявят и с анемичен синдром.

Самият човек по какви признаци може да се усъмни, че има анемия?

Световъртеж, бледност на лигавиците и изобщо на кожата, слабост, умора и нежелание за активност, студени изпотявания. Освен това, ако човек забележи някакво кървене от тялото си – например при уриниране или дефекация, трябва задължително да се обърне към лекаря си за изясняване на причините.

Много хора свързват анемията с недостиг на желязо, това правилно ли е?
Това е една от видовете анемии – желязодефицитната. Тя често е свързана с кървене, макар и незабележимо от пациента на пръв поглед, например от стомашно-чревния тракт. Има състояния, при които е нарушена резорбцията на желязото от храната или пациентът се е подложил на някаква драстична диета. Бременните жени и младежите в пубертетната възраст също са склонни към този тип анемия. Има и някои по-редки специфични заболявания, които протичат с желязодефицитна анемия, но те са предмет на специалистите. Важното е хората да знаят, че ако им е предписан приемът на железен препарат, той не трябва да се пие продължително време. Честа грешка е спирането на препарата след няколко седмици, когато хемоглобинът се е повишил, но все още не са се запълнили железните депа на организма. Затова терапията с желязо трябва да продължи под лекарски контрол между 3 и 6 месеца.

Възможно ли е чрез прием на определени храни да се нормализира хемоглобинът?
При сериозни анемични състояния храненето с червено месо, цвекло, спанак и т.н. няма да може да компенсира недостига на желязо. Хранителният режим може да бъде в помощ на медикаментозната терапия, назначена от лекаря.

Препоръчвате ли пребиваването на анемични хора на големи надморски височини, за да им се повиши нивото на червените кръвни клетки?
Напротив, един човек с анемия ще се почувства още по-зле във високата планина, защото там кислородното ниво е по-ниско. Вярно е, че хората, които работят на големи надморски височини, имат компенсаторно повишен хемоглобин, но това става в течение на много време. Освен това става въпрос за здрави хора. Но дори и спортистите имат проблеми с адаптацията към надморската височина. Например футболното първенство в Мексико създаде много проблеми на участниците. Поради тази причина световните спортни ръководители отхвърлят желанието на определени високи градове да станат домакини на първенства или олимпиади.

Един здрав човек на колко време е добре да си прави профилактично кръвна картина?
Достатъчно е един път годишно. А ако се установи проблем, лекарят ще определи честотата на изследванията.

Коментари