Публикация

Какво се знае за новия вариант на SARS-CoV-2 - b.1.1.529 (Omicron)?

Какво се знае за новия вариант на SARS-CoV-2 - b.1.1.529 (Omicron)?

Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка.

За първи път новият вариант е докладван от СЗО на 24 ноември

Първият епидемиологично доказан случай е от Ботсвана, информира Министерството на здравеопазването.


Новият вариант е поместен в групата на „вариантите, будещи безпокойство“ VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.


Омикрон притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случаи на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.
В Европа за случаи на Омикрон вече съобщиха здравните власти на Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

СЗО:

Относно заразността на Омикрон: Все още няма достатъчно данни дали този вариант е по-заразен (т.е. дали се предава по-лесно от човек на човек) в сравнение с другите варианти на SARS-CoV-2. В регионите на Южна Африка, засегнати от новия вариант, броят на установените случаи нараства. Извършват се проучвания, за да се разбере дали причината е Омикрон.

Протичането на заболяването

Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с варианта Омикрон протича по-тежко в сравнение с другите варианти, включително Делта. Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели. Все още липсват данни симптомите, вследствие от заразяване с варианта Омикрон, да са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2. Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, затова превенцията е ключова.


Първоначалните данни сочат, че

рискът от реинфекция се увеличава при варианта Омикрон

(т.е. хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно с Омикрон) в сравнение с останалите варианти с особено значение.

Ефективността на ваксините

СЗО и експерти (технически партньори на организацията) проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините.
Световната здравна организация обаче е категорична, че ваксините срещу SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.

Източници:


Национален център по заразни и паразитни болести: https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=653:new-variant-ncov-b-1-1-529&lang=bg


СЗО: https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron?fbclid=IwAR32imtRYXkM4kJBBNsdQfGwsFy7pRwy4vYMRSorMmRMEmNxvnK7zR_SdK

Коментари