Публикация

Проф. Ива Христова: Ваксините ще действат при Омикрон

Проф. Ива Христова: Ваксините ще действат при Омикрон

Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон. Може би с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат. Toва заяви в "Денят започва" проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ у нас засега не е доказано наличие на новия вариант, но това не означава, че той вече не е тук.

 

"Твърде вероятно е да има нова вълна, ако допуснем разпространението на Омикрон. Делта вариантът не си е отишъл. При преболедували или ваксинирани преди повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза, България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти. Няма място за паника при Омикрон, засега данните са за леко прекарване", допълни проф. Ива Христова.

 

Според нея Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, тъй като там има имунодефицитни състояния.

 

"Може да очакваме и следващ вариант. Мутациите, които има в новия вариант, са представени и в други варианти", добави проф. Ива Христова.

 

По думите ѝ се очаква до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините покриват новия щам.

 

"Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя", уточни проф. Ива Христова.

 

Тя поясни, че симптоматиката не е толкова различна - болки по тялото, отпадналост, хрема, суха кашлица. По думите ѝ не може със сигурност да се каже, че Омикрон не е вече в страната.

 

"Дори да не се окаже с по-тежка клинична картина със сигурност ще има по-широко разпространение, ще даде една продължителна вълна", подчерта проф. Ива Христова.

 

Тя отбеляза, че трябва да се ограничи туристопотокът не само от Южна Африка и не само с PCR тест, но и с карантина, тъй като е много вероятно вирусът да е в цяла Африка.

Коментари

Дано имаме успех, но с "може би" и с "надяваме се", излизаме отвъд добрата медицинска практика.

А какво ще кажем, ако се окаже обратното, че ефектът и безопасността, които са задължително условие за всеки нов медицински препарат, няма да ни дадат основание за оптимизъм. Все пак, става дума за нова ваксина, която изисква дълъг, подробен и изключително точен анализ на всички положителни ефекти, странични усложнения, индикации и контраиндикации, и особено и най-вече доказателства за ефект и безопасност, въз основа на огромен брой експериментални и клинични проучвания, в изключително широк диапазон на най-различни групи хора, в мултицентрово клинично проучване на територията на редица държави и континенти.
Има много строг протокол за всяко клинично проучване и не бива да се бърза с "вероятно", "може би", "надяваме се"...