Публикация

Пандемия и очно здраве - как COVID засяга зрението

Пандемия и очно здраве - как COVID засяга зрението

Пандемията засегна и очното здраве, макар че прякото влияние на COVID-19 е по-скоро рядко срещано. Животът на учащи и работещи се промени драстично, като времето, прекарани пред различни видове монитори и екрани се увеличи значително.

 

Офталмологичните последици в контекста на Ковид пандемията все още не са добре изучени и описани, посочва доц. Виолета Чернодринска в нова виртуална дискусия, която се провежда в CredoWeb.

МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ В ДИСКУСИЯТА ТУК >>>

Направени са няколко проучвания в световен мащаб за очните симптоми при пациенти заразени с вируса COVID-19. Много автори не са на единна позиция, относно възможността от зараза с COVID-19 през очните повърхности. Литературните данни показват, че очни симптоми често се появяват при пациенти с тежко протичане на SARS -COVID-19 и че е възможно да се изолира вируса от конюнктивния секрет на тези пациенти. Конюнктивитът не е често срещана проява на заболяването, но прекият контакт може да бъде един от пътищата на разпространение на заразата“, посочва доц. Чернодринска.

 

Очните прояви на инфекцията варират значително: сухо око, усещане за чуждо тяло, сърбеж, замъгляване на зрението, конюнктивит, хемоза и фотофобия. Някои проучвания съобщават за конюнктивит като ранен признак за диагноза COVID-19. Познаването на разпространението и вида на очните прояви на COVID-19 може да помогне на лекарите да диагностицират инфекцията по-добре и по-рано в хода на заболяването. 

 

В дискусията на тема "Прогресия на късогледството и повишена честота на „computer vision syndrome“ - има ли пряка връзка с живот в пандемия?" се обсъждат още важни за очните специалисти въпроси, обменят се мнения между колеги. 

 

Акцентите досега: 

  • Няколко проучвания в световен мащаб за очните симптоми при пациенти заразени с вируса COVID-19;
  • Значително увеличаване на прогресията на миопия, синдрома на сухо око и зачестяване на заболявания като халациони и хордеолуми при деца;
  • Уместна ли е профилактичната употреба на изкуствени сълзи при малките пациенти, както и други въпроси. 

Коментари