Публикация

ВМА започва обучение на парамедици

ВМА започва обучение на парамедици

Центърът за професионално обучение на Военномедицинска академия (ВМА) бе лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение.
С тази лицензия на ВМА се дава разрешение да обучава военнослужещи и цивилни граждани по професиите „Парамедик“ и „Санитарен инструктор-военнослужещ“, които са включени в списъка за професионално образование и обучение.


„Професията „Парамедик” е много търсена и аз лично смятам, че вие сте институцията, която би трябвало да извършва такива обучения. Такова беше и становището на експертната комисия“, заяви инж. Марияна Павлова.


Документите получи лично началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той подчерта, че

 

тези обучения са уникална възможност за справяне с кадровите проблеми:


По този начин ще се запълни дефицитът на лекари. Целта е, когато се транспортират пациенти с линейки, да им се поддържат жизнените функции. Могат да се обучат хора без медицинско образование и те да извършват тази работа, както е навсякъде по света.


Материалната база на Центъра за професионално обучение на ВМА

 

включва ултрамодерен тренинг център за симулиране на различни бедствени ситуации и прилежаща към него част за теоретична подготовка, включваща 5 учебни зали. Подготовката ще се осъществява по държавни образователни стандарти от най-квалифицираните специалисти на ВМА от различни области на медицината.

Коментари

Поздравления!!! Крайно  време беше ,това  да  се  случи  и в България. Ако  може  и още  нещо  да  кажа  в  тази  връзка. Всички  спешни  приемни отделения ,към  спешните  центрове  , да се обслужват от  лекари  със  взета  специалност  по  СПЕШНА МЕДИЦИНА , а  не  от  новозавършели  лекари  ,без клиничен опит  и  придобита  някаква  специалност. Пожелавам успех  на  колегите  от ВМА,в това  така  необходимо  за  живота  начинание.!!!