Публикация

ВМА на 130: Стремеж към непрестанно усъвършенстване

ВМА на 130: Стремеж към непрестанно усъвършенстване

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, началник на Военномедицинска академия:


"Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!" е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

130 години ВМА – това е една изключително ангажираща годишнина

Една от първите институции, които се създават в България след Освобождението е Армията и след това Военномедицинската служба към нея.

Стъпвайки на традициите, през всичките тези години ВМА е запазила стремежа си към непрестанно усъвършенстване. Неслучайно Академията е еталон за всички останали лечебни заведения.


Нашата философия е свързана именно с развитието на ВМА като високотехнологична болница, със знаещи и можещи кадри, които да бъдат иноваторите в България и да внедряват най-съвременните методи за диагностика и лечение. В същото време усърдно работим и по укрепване на основната ни мисия като част от Въоръжените сили.


130-ата годишна от създаването на ВМА я отбелязваме символично заради усложнената пандемична обстановка. Но го правим с високо вдигната глава, защото

днешните предизвикателства са повод да докажем за пореден път лидерските си позиции

  • Успяхме да реновираме напълно всички клиники в централната болница в София.
  • Разполагаме с ултрамодерен операционен център, включващ 20 модулни операционни зали на световно ниво.
  • Създадохме собствена инфекциозна болница – изградихме сектор по „Образна диагностика“ към двете инфекциозни клиники, с отделен скенер, рентгенов и ехографски апарати, диагностични и вирусологични кабинети, така че да няма смесване на отделните потоци от пациенти.
  • Напълно реновирана е и инфекциозната ни клиника в Сливен, която пое основния удар в града при овладяването на пандемията.

ВМА винаги е участвала много активно в преодоляване на различни по своя характер кризи. Показахме го и сега. Нашите инфекциозни клиники не са спирали да работят, дори когато пандемията е била извън своя пик. За тези близо 2 години ние трансформирахме периодично между 6 и 12 „чисти“ клиники в COVID-звена, които поеха част от удара. Това е безценна помощ. Моето искрено уважение към тези хора, които не свалиха защитните костюми, маски и очила вече година и осем месеца.


През това време те натрупаха много знания, но и много умора. Затова и ние непрекъснато апелираме за разум от страна на гражданите – единственото доказано на този етап мощно оръжие в битката с тази зараза са ваксините. Нашите екипи бяха сред първите, които се включиха във ваксинационната кампания в България. До момента сме поставили над 135 хиляди дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция.
Изключително съм горд с хората, с които имам честта да работя, че успяхме заедно да се мобилизираме и единни да посрещнем това предизвикателство.

Ние сме основен стълб и в гражданското здравеопазване

Благодаря на всички колеги, които имат пълно разбиране за отговорностите на ВМА. Издържаме, поне досега, на изпитанията на времето и на тези тежки ситуации.
Всички инвестиции, които направихме, бяха абсолютно стратегически – първо, с цел повишаване способностите на самите болници. И второ – да осигуряват по-пълна и детайлна диагностика на всички военнослужещи, независимо в коя част на страната се намират. Затова насочихме усилията си към реновиране на ключови звена и в т.нар. провинциални военни болници.

  • Клиника „Термична травма, пластично-възстановителна и естетична хирургия” на МБАЛ-Варна вече е изцяло ремонтирана и модернизирана.
  • Незаменима част от процеса на оздравяване е рехабилитационният процес. В тази връзка реновирахме Пети блок от санаториума ни в Хисаря, а в Банкя изградихме плувен басейн.

Освен материалното и технологично обновление, вниманието ни е насочено и към обучението на кадрите.

  • Вече имаме пет випуска или общо 96 курсанта по специалността „Военен лекар“.
  • Получихме лицензия на Центъра за професионално обучение, с която вече можем да обучаваме военнослужещи и цивилни граждани по професиите „Парамедик“ и „Санитарен инструктор-военнослужещ“.
  • Изградихме уникален за България Военномедицински симулационен тренировъчен център за подготовка на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти-военни лекари.
  • Закупихме за нашите лекари и сестри във войсковите части санитарни раници, с които наистина може да се спасява живот, а не да се използват импровизирани средства.
  • Същевременно, продължават отличните отзиви за представянето на военномедицинските екипи, изпълняващи мисии зад граница. Още един повод за гордост, защото там те представляват не само ВМА, а и България и Българската армия.

Успяхме да реализираме голяма част от задачите, които сме си поставили, въпреки тежката ситуация, в която се намира целият свят. Имаме още много планове.
Всичко това обаче нямаше да бъде постигнато, ако не бяха хората – те са най-ценният капитал. Аз съм изключително горд със своите колеги, тяхната работа е основният ни акцент. Достойният подвиг на всички екипи, участващи в битката с COVID-19, заслужава признание.


В празничния ден трябва да отдадем и заслужена признателност и за всички, които през годините са участвали в изграждането на редица школи във ВМА – в областта на чернодробната хирургия и трансплантологията, гастроентерологията и хепатологията, урологията, травматологията, ендоскопската хирургия, кохлеарните имплантации и други. Там работят изключителни специалисти, не само с национално, но и с международно присъствие. Обучиха млади колеги, които прилагат на практика опита, почерпен от тях. Например доц. Ивелин Такоров, който в момента е ръководител на Първа клиника по коремна хирургия, пренася там всичко научено от проф. Никола Владов. За пулмологията също закупихме последно поколение апаратура, даваща възможност на нашите лекари да демонстрират уникални техники.


Нашите ученици са нашата гордост. Неслучайно започнах с девиза на ВМА: "Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!". Именно приемствеността, дисциплината и професионализмът, предавани през годините, се оказват спойката между отделните поколения медици в славната 130-годишна история на ВМА.


Честит празник, колеги! Благодаря ви за куража да следвате примера на нашите предци.


Желая ви здраве и нови успехи! Горд съм, че съм един от вас!

 

Коментари

Искам да Ви честитя юбилейният празник ,който празнувате , а именно 130 годишната история на ВМА. Пожелавам на всички здраве и много успехи в професията . Използвам и цитирам думите на проф. Мутафчийски ,защото съм силно впечатлена от тях "
"Нашата философия е свързана именно с развитието на ВМА като високотехнологична болница, със знаещи и можещи кадри, които да бъдат иноваторите в България и да внедряват най-съвременните методи за диагностика и лечение" Подчертавам израза "знаещи и можещи кадри" с тях се посочва ролята на субективният фактор т. е. обученият лекар / като се подчертава силно ,важната роля, на обучението ,а не само на високо технологичното оборудване на ВМА.
" Неслучайно Академията е еталон за всички останали лечебни заведения."

Още веднъж честит юбилей.!!!!