Публикация

МЗ: Работна група подготвя Национален план за борба с рака

МЗ: Работна група подготвя Национален план за борба с рака

В Министерството на здравеопазването е сформирана работна група, която подготвя Национален план за борба с онкологичните заболявания. Това обяви по време на кръгла маса, която се проведе 25 ноември, д-р Ивиан Бенишев, директор на Дирекция „Лечебни дейности“ в МЗ. Той обяви, че неин председател е зам.- министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, а зам. -председател е проф. Асен Дудов. В групата участват лъчетерапевти, онколози и специалисти занимаващи се с психосоциална рехабилитация. Очаква се нейната работа да приключи в кратки срокове и резултатите да бъдат подложени на обществен обсъждане.

 

Д-р Бенишев каза, че Националният план трябва да обедини всичко направено досега от министерството по посока на борбата с рака и да го награди, съобразявайки се със стратегиите, заложени в Европейския план. Той напомни, че през годините усилията на МЗ са били насочени в няколко направления.

 

Закупена е апаратура за лечебните заведения, както за диагностична, така и за терапевтична дейност. Правена е ежегодна актуализация на наредбата с която се определя пакетът от здравни дейности, финансиран от НЗОК. Продължена е Програмата за профилактика на рака на маточната шийка, като усилията за периода 2021 – 2024 г. ще бъдат насочени към провеждането на информационни кампании. В сила е и План за превенция за 2021 – 2025 г., който обхваща мерки за промоция на здраве и ограничаване на рисковите фактори. Предвидени са и профилактични прегледи за трите най-разпространени видове онкологични заболявания.

Коментари