Публикация

Учени откриха антитяло, което неутрализира всички варианти на Ковид-19

Учени откриха антитяло, което неутрализира всички варианти на Ковид-19

Молекулярни биолози от Китай откриха антитяло 35B5, способно да се свързва с най-стабилния участък в структурата на S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови щамове, включително вариацията Омикрон. Първите резултати от експериментите с тези молекули са разкрити в статия в цифровата библиотека bioRxiv.

 

"Получените от нас изображения показаха, че молекулата 35B5 се свързва с част от S-протеина на коронавируса, която всъщност не се променя в хода на еволюцията на SARS-CoV-2. Това позволява тези данни да се използват не само за създаване на антитела, но и за разработване на универсална ваксина срещу всички щамове на коронавируса", пишат учените.

 

Молекулата е открита при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък Ковид-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.

 

Последвалите експерименти показват, че антитялото 35В5 е също толкова ефективно срещу щамовете Бета и Делта на коронавируса, докато силата на действието на втората молекула намалява драстично.

 

Учените са получили подобни резултати при експерименти с мишки, заразени с всички разпространени щамове на коронавируса. Антитялото 35В5 предпазва всички гризачи от смърт и тежки белодробни увреждания. Ефективността на втората молекула значително намалява в борбата с новите варианти на SARS-CoV-2, съобщава БГНЕС, цитиран от Bulgaria on Air.

 

Според професор Ден Кай и колегите му откритието може да помогне за създаването на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи щамове на коронавируса. Може да се прилага и към бъдещите разновидности на SARS-CoV-2, които могат да се появят през следващите месеци и години.

Коментари

не пушете!Моля Ви!