Публикация

Министър Кацаров награди с Почетен плакет на МЗ съдовия хирург проф. Андрея Андреев

Министър Кацаров награди с Почетен плакет на МЗ съдовия хирург проф. Андрея Андреев

„С огромно удоволствие и благодарност за всичко, което сте направили за нашето здравеопазване, Ви удостоявам с тази награда. Похвално е, че продължавате да помагате на хората и Ви пожелавам още дълго да работите в името на тяхното здраве.“

 

Това заяви министър Кацаров по време на церемонията по награждаване на изтъкнатия съдов хирург проф. Андрея Андреев. Професорът беше удостоен с Почетен плакет на Министерството на здравеопазването за заслугите му за развитието на медицината у нас и в частност за дългогодишния му принос в областта на съдовата хирургия.


При получаването на отличието проф. Андреев отбеляза, че всяко признание за постиженията и резултатите от работата е много важно за него, защото му дава увереността, че не е работил напразно.

„Най-голямата награда е удовлетвореността на пациентите, а истинската оценка за всеки лекар по призвание е тази на гилдията“, подчерта той.

Проф. д-р Андрея Андреев е доайен на съдовите хирурзи в България

Роден е през 1939 г. в Стара Загора. Има три хирургични специалности – „Съдова хирургия“, „Обща хирургия“ и „Военна хирургия“. Завършил е и „Здравен мениджмънт“.
Професионалната му кариера стартира през 1967 г. във Военномедицинска академия – София като клиничен ординатор по хирургия, а впоследствие е старши ординатор и началник на Отделението по съдова хирургия в същата болница. През 1987 г. е избран за доцент по хирургия в Медицински факултет в Стара Загора, където създава и в продължение на 15 години ръководи Клиниката по съдова хирургия към университетската болница в града. През 2009 г. основава Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Тракия“, а през 2018 г. е избран за професор към Медицински университет – Плевен.


Проф. Андреев допринася изключително много за утвърждаването на специалността „Съдова хирургия“ като отделна медицинска специалност и за обучението на специализантите. Разработил е програмата за обучение по специалността. Над 40 години е преподавател по обща и съдова хирургия във ВМА и МФ - Стара Загора.

Автор е на 3 научни монографии с рецензии в международни списания

153 научни съобщения, 14 доклада с научни постижения за международни конгреси.


Той е сред основателите на Българското дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология. Вицепрезидент е на Международния колеж по ангиология (ICA-Ню Йорк), член на Европейското дружество по съдова хирургия и почетен член на Румънското дружество по съдова хирургия.


Носител е на наградите на Българския лекарски съюз „Български лекар“ и сребърен почетен знак. През 2017 г. е отличен с Почетен плакет от председателя на Народното събрание за изключителен принос за специалността „Съдова хирургия“.

 

Коментари