Публикация

Лекари отстраниха безкръвно рак на простатата

Възстановяването е след нея е 1 ден, а не 3-4 месеца, както е при отворените операции.


Безкръвна операция за отстраняване на рак на простатата е извършена в пловдивската клиника „Медикус Алфа”. Интервенцията е продължила 2,5 часа и е била приложена на 58-годишен пациент, съобщават от лечебното заведение.

Използвана е най-авангардната методика в света за лечение на карцином на простатната жлеза  – високоенергийна прицелна ултразвукова терапия – HIFU Sonablate 500 /ХИФУ/. Операцията е извършена от д-р Аурел Йовицу, ръководител на медицинската програма ХИФУ за Балканския полуостров. На румънския уролог са асистирали д-р Рангел Старев, ръководител на програма ХИФУ в „Медикус Алфа”, д-р Маджид Кадим, д-р Георги Ибришимов и анестезиологът д-р Вили Гарабедян.

„Високата енергия /70-95 градуса/ на силно фокусиран ултразвук буквално изгаря простатната тъкан, без да засяга околните зони. Още на следващия ден пациентът може да изпълнява ежедневните си задължения за разлика от стандартните отворени операции, където възстановяването е 3-4 месеца, от които един месец в болница”, каза пред журналисти д-р Йовицу.

Той обясни, че седмица-две мъжът ще носи катетър, което обаче няма да му пречи да работи.

Другото основно предимство на ултразвуковата неинвазивна терапия е запазване в над 95% от случаите на нормална и еректилна функция за разлика от класическата операция (радикална простатектомия), след която изпускането на урина и половата немощ се срещат в почти 50% от случаите. Лечението чрез ХИФУ е успешно в над 94 процента. То се прилага при мъже с рак на простатата в 1-2 стадии, както и при пациенти с рецидив след проведено оперативно и лъчелечение.

Високоенергийната прицелна ултразвукова терапия от 3,5 години се използва в световен мащаб, а от няколко месеца и в България. Работи се само в 3 центъра – в София, Варна и Пловдив.

Ракът на простатата е на първо място между неопластичните заболявания при българина, като изпреварва рака на дебелото черво и белите дробове, отчита статистиката. От 2007 г. насам годишно у нас се доказват около 5 000 нови случая на карцином на простатата, посочи  д-р Рангел Старев. От тях само около 46 процента се намират в лечим стадий, тоест болестта не е напуснала органа и не са налице метастази.

Около 75% от тази група могат да се излекуват при навременна диагностика и квалифицирано компетентно лечение.

Коментари