Публикация

Д-р Кацаров: България обърна епидемичната вълна без локдаун

Д-р Кацаров: България обърна епидемичната вълна без локдаун

 

България е успяла да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун. На много места в Европа в момента има пълно затваряне. Това обясни в студиото на „Здравей, България” министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

Относно високата смъртност у нас той заяви следното:

 

„Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”, обясни д-р Кацаров.

 

По думите му имунизацията трябва да остане доброволна.

 

Относно тестовете за учениците здравният министър заяви, че за доставките им отговаря МОН.

 

„Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия  за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

 

По думите му има осигурени тестове за учениците до средата на януари.

 

„Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването.

 

 По думите му в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. „Така ще дадат пример на обществото, така че ги призовавам да гласуват такова решение”, заключи Кацаров.

Коментари