Публикация

Акад. Петрунов: Трябва да има задължителна ваксинация за лекарите

Акад. Петрунов: Трябва да има задължителна ваксинация за лекарите

Ваксините срещу COVID-19 ще защитават и срещу новия вариант Омикрон, но не в същата степен, както срещу другите. Това каза в интервю за bTV акад. Богдан Петрунов, имунолог и председател на отдела за Медицински науки към БАН. По думите му едни 60-70% защита са напълно достатъчни. Специалистът добави, че трета доза ще повиши този процент. Той напомни, че грипната ваксина има ефективност между 50 и 60% и това спасява животи.

 

Акад. Петрунов отбеляза, че не е редно да се издава зелен сертификат за наличието на антитела и определи въвеждането му като груба грешка. Той обясни, че те са индивидуални за всеки и затова не може да се каже доколко организмът на даден човек е защитен от вируса.

 

„Европейският център за контрол на заболяванията категорично препоръчва да не се допуска зелен сертификат за антитела“, каза специалистът.

 

Според него е трябвало държавата да наложи пълен локдаун за справяне с пандемията. Такъв вероятно ще се наложи когато Омикрон се появи и в България. Той добави, че правилна стъпка в въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19 за някои категории хора.

 

„Това са медицинските работници, военните, пожарникарите, транспортните работници, социалните работници, които са в постоянен контакт с други хора. Вие виждате, че в Гърция е задължително всички лекари да бъдат имунизирани и ако не са, уволняват за това. Същото е във Франция и Германия. В голяма част от САЩ лекарят не може да работи ако не се е имунизирал".

 

 По думите му само така ще се справим с разпространението на инфекцията.

Коментари