Публикация

Д-р Маджаров: Увеличаването на БВП за здравеопазване ще премахне доплащането

Д-р Маджаров: Увеличаването на БВП за здравеопазване ще премахне доплащането

Идеята за клиничните пътеки не е лоша, а е лошо изпълнението й в България. Това каза в "Още от деня" по БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той отбеляза, че няма добра система за контрол, която да следи за тяхното правилно прилагане. Според него ролята на контрольор може да бъде изиграна от електронната система, затова е необходимо нейното въвеждане. По думите му тя ще осветли проблемите, които в момента са невидими.

 

Д-р Маджаров заяви, че е необходим предварителен анализ на това, какви са проблемите.

 

„Ние нямаме информация. Затова на много места в споразумението между партиите е написано – след анализ, стартиране на анализ, набиране на информация. Защото да реформираш нещо и да го променяш без да имаш достатъчно данни за него, на които да се базират твоите изводи и решения за промяна в една или друга посока, не е добра практика“, каза той.

 

Според председателя на БЛС когато е налице достатъчно добър контрол, няма да е необходимо пациентите да доплащат за медицинските услуги. Важно условие за това обаче е в България да започнем да отделям повече от 4,5% от БВП за здравеопазване, както е в момента. Той напомни, че всички останали държави в ЕС отделят минимум 8,5%, а някои стигат и до 12%.

 

По въпроса дали болниците трябва да бъдат търговски дружества д-р Маджаров коментира, че е необходимо най-напред да се види какво точно се цели с такава промяна.

 

„От една страна говорим, че ще се плаща с ДСГ или по някакъв друг начин, от друга страна казваме, че няма да е търговско дружество. Тогава на кой ще плащаме? Може би не само болниците, всички ще бъдат нетърговски дружества, и ДКЦ-тата, и общопрактикуващите лекари и аптеките. Това е здравеопазване, в което живяхме преди 30 години. Моето мнение е, че трябва на всяко нещо да се знае цената и всеки в нашето общество да знае колко струва и да е готов да го плати. Било през здравни вноски, било през лична осигуровка или на момента“, каза той.

Коментари