Публикация

МЗ: Детската болница ще се строи в двора на „Лозенец“ – лекари протестират

МЗ: Детската болница ще се строи в двора на „Лозенец“ – лекари протестират

Болница „Лозенец“ не може да изпълнява функцията на педиатрия и не е проектирана с такава цел. Това заявиха лекари от лечебното заведение, които протестират срещу идеята то да се превърне в Национална детска болница. Те напомниха, че „Лозенец“ е база за обучение на Медицинския факултет на Софийския университет. Според тях ако се стигне до планираната промяна това означава, че ще трябва да се проведе нова акредитация. Лекарите също така са притеснени, че ще е необходимо да подписват нови договори с НЗОК.

Какво каза министър Кацаров?

В отговор министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви по време на пресконференция, че никога не е поставян въпроса да се прекрати университетския характер на болница „Лозенец“. Той каза, че концепцията на МЗ е да се запази многопрофилния характер на лечебното заведение. Министърът е разговарял с ректора на Софийския университет и го е уверил, че обучителния процес няма да бъде премахнат, а напротив ще бъде надграден с нови специалности.

 

Д-р Кацаров коментира, че проектът Детската болница да бъде изграден в двора на Александровска не може да бъде изпълнен и трябва да бъде прекратен. Причината е, че предвидената сграда не присъства в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаването на визия за проектиране.

 

От МЗ са стигнали до извода, че най-подходящото място за изграждане е в болница „Лозенец“, която разполага със 160 декара терен. Лечебното заведение се намира в Южния Парк и едва ли има по-хубаво място за строеж, каза д-р Кацаров. По думите му проверка е показала, че няма пречки да се строи на този терен.

 

Министърът каза, че има дружество, което е учредено с капитал от 100 млн. лв. Преценено е, че то може да се влее в съществуващата в момента Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ и тя да стане инвеститор на новия проект, да следи как се изпълнява плана и да отговаря за всички въпроси по построяването на новата сграда.

 

„Изграждането на болницата ще отнеме минимум 5 години. Затова преценихме, че ще е най-правилно да реорганизираме Правителствена болница, така че децата, които се лекуват в специализираната детска болница да се преместят в „Лозенец“, където условията са несравнимо по-добри. Този въпрос беше обсъждан от предишното Народно събрание и всички партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да се използва за това“, заяви министърът.

 

Д-р Кацаров също така коментира, че в болницата ще продължат да се правят трансплантации.

 

Мнението на проф. Пилософ по казуса

„Има една страна на въпроса, която се подценява като проблем. Ако успеем да съберем в една болница всички специалности, които работят с деца, ще означава коренно преустройство на софийското детско здравеопазване. Това означава, че 15-те структури, в които в момента има детски отделения, на практика ще бъдат изпразнени. Това означава сливане на колективи и практики, а историята на бизнеса е показала отдавна, че такова сливане е изключително трудно и трябва да се прави изключително внимателно и да започнат още от сега“, коментира педиатърът проф. Владимир Пилософ.

Коментари