Публикация

След ваксина – температура, локална болка и възпаление, как да ги овладеем (ВИДЕО)

След ваксина – температура, локална болка и възпаление, как да ги овладеем (ВИДЕО)

Около новия вариант на коронавируса Омикрон има много отворени въпроси към момента, въпреки това здравните експерти по света препоръчват пълна ваксинация и бустерна доза срещу COVID-19. Данните от страни, където тази мутация е установена, сочат, че напълно ваксинираните развиват много леки симптоми и вероятността да предадат вируса на околните е минимална.

 

В допълнение много хора обмислят да си поставят и противогрипна ваксина, тъй като информацията от Европейския център за контрол на болестите вече показват 20 пъти повече заразени с грип в сравнение с миналата година.

 

Какво да правим при най-честите странични действия на ваксините?

Те се свеждат до локална болка в мястото на поставяне на ваксината през първите 48 часа, понякога повишена температура или засягане на локални лимфни възли, посочва в ново видео проф. Тодор Кантарджиев. (Гледайте по-долу)

 

Няма проблем човек да си сложи и двете ваксини – срещу коронавирус и срещу грип, като препоръката е да има интервал от 15 дни помежду им. Срещу най-честите възпалителни прояви – болка на мястото на инжектиране, температура, е подходящо да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства. Първи избор от този клас лекарства може да бъде Долорен, който съдържа ибупрофен.  

 

Долорен действа като:

Коментари

Когато се приема бактериален лизат есен и пролет 10 дни,20 почивка,може ли да не се прави ваксина срещу грип?

Долорен рядко се намира в аптеките.Липсвахте ни на конгреса на НСОПЛБ в Пловдив!