Публикация

Проф. Сербезова: Здравеопазването се нуждае от силен диалог

Проф. Сербезова: Здравеопазването се нуждае от силен диалог

Решенията в здравеопазването трябва да бъдат надграждащи. Всички мерки следва да бъдат консултирани с експертите и организациите, трябва да бъде създадено най-доброто възможно като условия за работа на лекарите, заяви проф. Асена Сербезова,

председател на Българския фармацевтичен съюз пред БНТ.

Комуникацията в здравеопазването е особено важна, 

каза тя. Затова първо трябва да бъде променена комуникационната стратегия на министерството, особено при формирането на нови мерки. Според нея след въвеждането на ограничения е необходимо да се дава и обратна връзка дали те дават резултат или не.

 

От самото начало трябвало да бъде по-добре комуникирана кризата с коронавируса за това как бяхме информирани с числата за смъртност, заболеваемост, мерките и ваксините. В това време се раздели обществото "за" и "против" ваксини, лекари срещу фармацевти, посочи проф. Сербезова. 

COVID-19 показа проблемите на здравната система

Отговорността е голяма към всеки един министър и неговия екип, но ние сме стигнали до един момент, в който всеки трябва да помогне, да даде кредит на доверие, смята проф. Сербезова, която се очаква да бъде новият здравен министър. 

 

По отношение на бързата медицинска помощ сподели личните си преживявания как при инсулта на баща й неотдавна чакали час и половина екип и след като 3 пъти й казали, че пътуват към адреса, отказали линейката.

Решението за детската болница да се вземе след анализ  на всички "за" и "против"

За бъдещата детска болница в двора на болница "Лозенец", нейното становище е, че трябва да се направи анализ на всички "за" и "против", да се консултират отговорните за това кадри с експертите, ръководството на болницата с Министерството на здравеопазването. 

 

По думите ѝ в последните години механичното привнасяне на опит и вземане на решения не е удачно. 

Коментари

Уважаема проф.Сербезова,
Напълно подкрепям тезата Ви ,че здравеопазването без конструктивен диалог няма как да стане и ,че е нужно надграждане .На Вашето внимание предоставям актуална публикация за мнение.
   
https://www.credoweb.bg/publication/130158/otvoreno-pismo-do-d-r-aleksandar-simidchiev-vodesht-pulmolog-i-naroden-predstavitel