Публикация

Хранителните тактики на майките деформират детските навици

Децата, чиито майки стриктно контролират храненето им, са предразположени към преяждане, а тези, чиито родители ги насилват да ядат, са по-придирчиви, сочи ново изследване.


Резултатите от проучването, публикувано в Journal of the American Dietetic Association, обаче не означава, че хранителните стратегии на майките и бащите предизвикват обезателно проблеми с храненето при децата.

Изследването е проведено с 213 майки на деца на възраст 7-9 години. Удоволствието от храната за подрастващите е свързано с по-малък натиск от страна на майките да ядат, твърдят учените.

Те установили връзка между принудата да се консумира здравословна храна и степента на нервност при децата по отношение на ястията. Оказало се, че колкото повече майките ограничават подрастващите по отношение на менюто, толкова по-вероятно е децата да  си угаждат както те искат.

Тази връзка съществувала независимо от теглото на подрастващите. Екипът от изследователи отбелязва, че родителските стратегии биха могли и да отговарят на начина, по който децата се хранят, при което слаби деца често са притискани да ядат, докато все повече диети се налагат на малолетни с по-голямо тегло. 

Коментари