Публикация

Историята на една органоспасяваща операция с робота Да Винчи

Историята на една органоспасяваща операция с робота Да Винчи

Лили Гюрова е на 71 години, пенсионер и горда баба на двама внуци. По професия  счетоводител, с четиридесет и шест години стаж.  Още като млада, тя страда от болни бъбреци, а преди 43 години претърпява двойна операция, заради отстраняване на отливъчни камъни. В началото на тази година Лили Гюрова получава много болезнена криза. В първия момент тя решава, че е проблем с жлъчката. След редица прегледи ехограф и ЯМР показват наличие на туморни образования и в двата бъбрека. По съвет на д-р Семерджиев, началник на отделението по урология в Медицински комплекс  „Доверие“, през ноември са ѝ извършени  две нови операции, този път с роботът Да Винчи.

 

Екипът, ръководен от проф. Марин Георгиев,  първо оперира левия бъбрек, като успешно премахва само тумора и успява да запази бъбрека. Втората интервенция е много по-сложна, тъй като образуванието е по-голямо - около 5 см. Именно високо технологичните методи на роботизираната хирургия позволяват да бъдат съхранени и двата органа. С вълнение проф. Георгиев споделя, че преди 43 г. пациентката е била оперирана от неговия учител – проф. Панчев, който е един от доайените на урологията. Тази приемственост го кара да се гордее допълнително с школата на българската урология.

 

„Тази приемственост показва развитието на медицината и технологиите – разказва проф. Георгиев -  Преди години това е било много иновативна операция, но в последните 5 години вече почти не се извършва, защото в повечето случи се налага премахване на целия бъбрек. Това автоматично води до бъбречна недостатъчност и инвалидизиране. Пред нас стоеше предизвикателството да запазим функциите и на двата органа, да го направим безопасно въпреки тежките сраствания – резултата от предходната операция и да го направим бързо, за да не остава органа дълго време без кръвоснабдяване.  Успяхме за 14 мин. с 4-5 отворчета, с размер около сантиметър. Без разрезите на класическите операции, които са много големи и зарастването е много трудно, има постоперативна болка и е необходимо дълго възстановяване, понякога от 6 месеца до 2 години. Успяхме, благодарение на робота Да Винчи и изключителните предимства, които дава той.“

 

Още на третия ден след операцията, Лили Гюрова е готова да бъде изписана без превръзка, без рани, напълно подвижна. „Много съм благодарна на д-р Семерджиев, на проф. Георгиев, на целия екип, които работи с робота Да Винчи, на целия персонал на урологичното отделение в болница „Доверие“ - лекари, сестри, санитари. Защото са страхотни хора!“ – споделя тя през сълзи.

 

Изключително важно при роботизираните операции е точността. Тя позволява да бъде  запазен  съдово нервния сноп. Работата с робота Да Винчи позволява тази прецизност. Редовните профилактични прегледи позволяват навременната диагностика и възможността да бъдат извършвани високотехнологичните органосъхраняващи операции. 

Коментари