Публикация

Издадени са официални препоръки за смесване на ваксини срещу COVID-19

Издадени са официални препоръки за смесване на ваксини срещу COVID-19

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) официално препоръча смесването на два вида от ваксините срещу COVID-19 като по-ефективен начин за справяне с пандемията.

 

Експерти на агенцията заедно с техни колеги от Европейския център за контрол на болестите (ECDC) са прегледали наличните доказателства и предоставят технически препоръки и съвети относно хетероложната ваксинация срещу COVID-19. Включени са и двата възможни сценария – като първичен курс на имунизация или като бустер.

 

Доказателства от проучвания за хетероложна ваксинация показват, че комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК ваксини произвежда добри нива на антитела срещу вируса COVID-19 (SARS-CoV-2) и по-висок Т-клетъчен отговор, отколкото при използването на същата ваксина (хомоложна ваксинация ) независимо дали в първичен или бустер режим. Хетероложните схеми като цяло се понасят добре, се казва в становище, публикувано на сайта на ЕМА.

 

Използването на векторна ваксина като втора доза в схемите за първична ваксинация или използването на две различни иРНК ваксини е по-малко добре проучено.

 

Докато изследванията продължават да предоставят повече доказателства за дългосрочната безопасност, продължителността на имунитета и ефективността, използването на хетероложни схеми може да предложи гъвкавост по отношение на опциите за ваксинация, особено ако по някаква причина няма налична втора доза от същата ваксина.

 

Експертните съображения на EMA и ECDC имат за цел да помогнат здравните власти в страните от ЕС да провеждат национални кампании и да гарантират, че максимален брой граждани на ЕС ще бъдат защитени възможно най-бързо.

 

Повече за техническите препоръки и съвети на ЕМА и ECDC относно хетероложната първична или бустерна ваксина срещу COVID-19 може да намерите тук:

 

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-ecdc-recommendations-heterologous-vaccination-courses-against-covid-19

Коментари