Публикация

595 студенти са се включили в есенната кампания по кръводаряване

Шеста поредна седмица продължава есенната кампания по кръводаряване. Тя се организира от Министерството на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология, с подкрепата на Българския Червен кръст и неправителствени организации.


От днес до 24 ноември от 9:30 до 14:00 часа мобилен екип за кръводаряване ще бъде разположен в медицинската служба на Физическия факултет при СУ„Климент Охридски” (ул. „Джеймс Баучер” №5). Екипът ще работи с всички студенти от факултетите по физика, химия, математика и информатика, които желаят и могат да дарят кръв, съобщава МЗ.

Кампанията за кръводаряване в Ректората на Софийски университет, започнала на 15 ноември, ще завърши утре. В сряда, 24 ноември, към инициативата могат да се включат студентите от Нов български университет. Екипът ще работи в лекарския кабинет на НБУ два дни от 9:30 до 13:30 часа.

Общо 595 студенти са дарили кръв само в рамките на традиционната есенна кампания по кръводаряване, като 307 от тях за първи път. Данните до момента показват, че в сравнение със същия период на 2009 г. броят на кръводарителите е нараснал с близо 150 души.

В рамките на есенната кампания беше проведен и образователен семинар на тема „Обучение на доброволци за привличане на кръводарители”. Екип от специалисти на центъра и БЧК обучиха 35 доброволци по въпроси на кръводаряването, кръвопреливането, провеждането на кампании с цел привличане на кръводарители.

Коментари