Публикация

Данни от първи проучвания на Омикрон в ЮАР

Данни от първи проучвания на Омикрон в ЮАР

Новият вариант на коронавируса - Омикрон, е основна тема, която вълнува научните среди. Затова публикуваме превод на статия от сайта YourLocalEpidemiologist, която включва и някои други данни, оповестени тези дни в ЮАР. Разгледани са първи научни данни за поведението на Омикрон. Автор на превода е Симеон Петров.  

 

Днес получихме първите си лабораторни данни на Omicron! Седмица и половина, откакто Omicron препълни новините.
Както каза ученият от изследването: „Ако не умра от вируса, ще умра от изтощение“. Получаваме все повече и повече епидемиологични данни. Заедно те ни дават плътна, но по-ясна картина за Omicron.

Дали Omicron успява да избяга от постваксиналния имунитет?

Първото ни лабораторно изследване на Omicron беше пуснато днес. Група южноафрикански учени, водени от д-р Алекс Сигал, смесиха "жив" вирус с кръвни проби на 6 души, които са били с 2 дози от Pfizer. Те също така смесиха вируса с кръвни проби на 6 души със серия от 2 дози и предишна инфекция. (Южна Африка все още не е разрешила бустери, но това е добро прокси).


За да оценят „ефективността“ на ваксината, учените преброиха броя на неутрализиращите антитела, прикрепени към Omicron. Неутрализиращите антитела играят значителна роля в нашата защита срещу инфекция, тъй като бързо разпознават вируса и го унищожават. Важно е, че вирусът се унищожава преди да влезе в клетките и по този начин не може да се репликира. Тъй като не може да се възпроизвежда, човекът не се заразява и не се разболява (т.е. няма симптоми). Колкото повече неутрализиращи антитела имаме, толкова по-добре.


В това проучване учените оцениха, как Omicron навлиза в нашите клетки и колко антитела реагират на Omicron в сравнение с оригиналния вирус SARS-CoV-2. Какво откриха?

Вирусът използва същата врата в нашите клетки (наречени ACE2 рецептори), както преди

Това е много добра новина, защото означава, че нашите инструменти (като ваксините) все още са полезни. Ако вирусът намери друга врата, това може да не е така. Вирусът прави по-интелигентен ключ към тази врата. Панел Б на снимка 1 по-долу подчертава основната констатация на този документ.

Сред хората със серията от две дози на Pfizer (оранжеви точки), неутрализиращите антитела имаха значителен спад — 40-кратно намаление — с Omicron в сравнение с оригиналния вирус. Това е далеч по-високо, отколкото сме виждали при всички предишни варианти за безпокойство (Delta имаше 5-кратно намаление; Beta имаше 8-кратно намаление). Но, честно казано, намалението на Omicron не е толкова лошо, колкото някои очакваха.


Сред хората със серия от 2 дози + предишна инфекция (зелени точки), неутрализиращите антитела имат спад при Omicron, но все още са относително високи. Това не значи, че трябва да се разболявате с цел по-добре защита!

 

Това означава, че ще видим увеличение на пробивните инфекции, особено сред тези, които са само с основната серия (т.е. без бустерна доза). Но това проучване дава голяма надежда, че нашите бустери ще помогнат за защита срещу Omicron. Освен това, и което е важно, неутрализиращите антитела не са единствената ни защита. Имаме други антитела, В-клетки и Т-клетки, които също ще помогнат за предпазване от тежки заболявания и смърт. Ще отнеме време и повече данни, за да определим дали имаме нужда от специфичен за Omicron бустер.

Има ли увеличена трансмисивност при Omicron?

Случаите продължават да нарастват експоненциално в Южна Африка. Средната им 7-дневна стойност надхвърли 10 000 души вчера за четвърти път по време на тази пандемия. Случаите също продължават да се покачват в епицентъра Гаутенг - снимки 2 и 3.


R(t) – една мярка за заразност – в Южна Африка се държи стабилно с невероятно висока скорост: R(t)= 2-3. Графиката по-долу (снимка 4) показва, че Omicron има най-високия R(t) в историята на пандемията в Южна Африка. Означава, че има много по-малко пречки за Omicron като имунитета например, отколкото преди. Това вече има смисъл предвид лабораторните данни.

Имаше надежда, че Omicron може да не се разпространи толкова бързо в Европа или Щатите. Не е задължително да видим същата скорост на разпространение като в Южна Африка, защото високите нива на делта и ваксинация биха били пречка за Omicron.


Започваме да получаваме данни от Обединеното кралство и това наистина не изглежда добре. На 2 декември 2% от техните PCR проби бяха положителни за Omicron. Това се сравнява с по-малко от 0,01% положителни PCR на 20 ноември. Математическите модели оценяват R(t) от 3,47 в Обединеното кралство в момента. Това вероятно е надценяване, но дори и най-добрият сценарий (т.е. долната граница) на R(t) е тревожен при 2,75. Това ни казва, че високите нива на Delta и/или имунитет не спират Omicron в Обединеното кралство. И това вероятно няма да спре Omicron и в Съединените щати. Трябва да продължим да следим данните, но това изобщо не е страхотно начало.

Omicron увеличава ли тежестта на боледуването (хоспитализация или смърт)?

Omicron причинява много инфекции доста бързо в различни пейзажи. Но инфекцията се различава осезаемо от тежко боледуване или смърт. И така, какво се случва с хората, които се заразяват?
В Гаутенг хоспитализациите на случаите на COVID19 в епицентъра на Южна Африка нарастват експоненциално. Снимки 6 и 7.


Но доклад от една от тези болници предостави повече контекст за индивидуалните хоспитализации през уикенда. Сред извадка от 42 пациенти с COVID в болницата на 2 декември повечето са хоспитализирани „с COVID-19“, а не „за COVID-19“. Сред 42-ма пациенти, 9 (21%) са с диагноза COVID-пневмония. Сред 9-те пациенти с пневмония 8 са неваксинирани, а 1 е дете. Имаше 4 пациенти в HCU(high care unit) и 1 в интензивното отделение.


Това е много важна гледна точка на място. Но все още е много малка част от пъзела. Твърде рано е да се заключи, че Omicron е лек; има различни фактори, които се преплитат един с друг. Освен това има и доклади/репортажи от други болници, които са причина да бъдем внимателни и бдителни.


Може би вече виждаме това и в данните. Ускоряването на пациентите, настанени в интензивното отделение и на апаратно дишане е по-бързо от предишната Delta вълна (Снимка 8).

 

Ние също така смесваме последици на индивидуално ниво с последици на ниво население. Имунитетът може до голяма степен да ни предпази от Omicron. Но хората все още попадат в болница. Четирима от 42 пациенти (9%) в болницата в Южна Африка се нуждаеха от интензивни грижи. Малък процент може да се натрупа бързо, когато говорим за невероятно бързо разпространяващ се вирус, движещ се сред 330 млн. души в Съединените щати.


И накрая, нещо, което дори не се споменава, е последиците от заболеваемостта. Продължителният COVID (long-COVID) е по-малко разпространен сред ваксинираните, макар да има отделни случаи.


Разграничаването на всички тези фактори е изключително важно, за да се определи дали Omicron е по-тежък. Разплитането ще отнеме време. 

 

Линк към оригиналната статия:

https://yourlocalepidemiologist.substack.com/p/omicron-were-getting-some-answers 

Коментари