Публикация

Министър Кацаров: Ваксините са безопасни и ефективни

Министър Кацаров: Ваксините са безопасни и ефективни

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров си постави бустерна доза от ваксината на Pfizer срещу коронавирус днес, съобщи Нова телевизия. Припомняме, че през юни от ресорното ведомство обявиха, че той се е имунизирал с еднодозовата ваксина на Janssen. Кацаров е и преболедувал COVID-19.

 

„Това е призив към хората да се ваксинират. Като всеки здравомислещ човек и като всеки лекар, чиято първа грижа е доброто на пациентите - е добре да бъдe скептичен към появата на нови лекарства, ваксини, при липсата на достатъчно доказателства. Една година по-късно, когато в света са поставени над 7 млрд. дози, няма никакво съмнение в безопасността на тези ваксини. Случаите на странични реакции са по-малко от една на милион. Няма никакво съмнение в ефективността им”, коментира д-р Кацаров.

 

Той допълни:

 

„Ваксината е доказала както безопасността си, така и ефективността си. Ако някой е имал съмнения, включително здравословни, вече няма никакво основание да се съмнява. Призивът ми към хората е да се ваксинират”, апелира здравният министър. 

 

Той коментира и ваксинационното покритие в страната: „Към днешна дата са поставени към 3 500 000 дози - над 1 800 000 души са напълно имунизирани. Не сме достигнали и 30%. След въвеждането на зеления сертификат рязко се увеличи броят на ваксинираните. Ще отнеме време обаче да се компенсира изоставането в кампанията”, уточни ресорният министър.

 

Относно четвъртата вълна, той посочи, че най-лошото от нея вече е преминало.

 

„Ограниченията обаче няма да отпадат. Макар че тенденцията е обърната - броят на заразените намалява, на заетите легла и починалите - също, опасността не е преминала”, предупреди Кацаров и определи като „рисково” да се променят съществуващите мерки.

 

Може да дойде всеки момент, смята той за новия вариант на коронавируса - Омикрон.

 

„Всички досегашни варианти на вируса не ни подминаха. Няма причина да си мислим, че този ще ни подмине. Това е естеството на тази епидемия и на начина ѝ на разпространение. Мисля, че като организация са предприети всички необходими мерки”, уточни министърът.

 

Той коментира и какво ще се случи с мерките, ако в България бъде установен случай на Омикрон:

 

„Мерките са добри, резултатите се виждат. Страната отдавна вече не е в тъмночервената зона, даже е на път да влезе в жълтата. От тази гледна точка не се налагат допълнителни мерки”, заяви той.

 

След известното забавяне с тестовете за учениците Кацаров посочи, че са осигурени изследвания поне до средата на януари.

 

„Спокойно учебният процес може да продължи. МОН се справи добре с организацията, няма причини за безпокойство от тази гледна точка”, заяви още той.

Коментари