Публикация

Съвременни методи за диагностика и лечение в Отделението по гастроентерология на Токуда

Съвременни методи за диагностика и лечение в Отделението по гастроентерология на Токуда

Отделението по Гастроентерология в болница „Токуда“ е едно от водещите места в България за диагностика и лечение на гастроинтестинални и чернодробни заболявания, посочва в ново видео неговият началник д-р Радин Цонев. В звеното работят трима лекари с две специалности – гастроентерология и вътрешни болести, трима със специалност гастроентерология и 4-ма специализанти.

 

Екипът е специализиран в извършване на перкутанни манипулация под ехографски или скенер контрол. Извършват се чернодробни биопсии на панкреас, дренажи, пункции, аблации, контрастна ехография и др. „Аблацията представлява унищожаване на туморна тъкан с електрически ток, микровълни или етанол. Подходяща е за пациенти с първичен рак на черния дроб и метастази“, пояснява д-р Цонев.

 

Към отделението има сектор за лечение на хранителни нарушения – анорексия, булимия и др. Освен това то е Център за лечение на възпалителни болести на червата – болест на Крон и улцерозен колит, допълва д-р Анелия Дечева. Провеждат се клинични проучвания, които дават достъп на пациентите до най-съвременните експериментални лекарства на тези заболявания.

 

Д-р Красен Иванов пояснява, че тук се намира първият и единствен център в страната, който поставя интраперитонеален порт за малигнен асцит. Устройството позволява източване на асцита в домашни условия.

 

„Отделението по гастроентерология разполага с апарат Фиброскан, който дава информация за състоянието на черния дроб. Той работи на принципа на ехографския метод, като за 5-6 минути може да определи плътността на черния дроб, стадия на заболяването, количеството отложени мазнини в черния дроб – т.е. степента на чернодробна стеатоза. Позволява да се избегне чернодробната биопсия“, казва д-р Розалина Балабанска.

 

Вижте във видеото по-долу повече за съвременните методи на диагностика и лечение, прилагани в отделението.

Коментари