Публикация

Скандалът с болница „Лозенец” се разраства

Скандалът с болница „Лозенец” се разраства

Скандалът около бившата правителствена болница „Лозенец” се разраства. Пред Нова телевизия директорът Радосвет Горнев призна, че е получил над 40 000 лева бонус за няколко месеца. По думите му - за свършена работа. В същото време от Съвета на директорите на болницата твърдят, че лечебното заведение се управлява еднолично и непрозрачно.

 

Дългове на стойност близо 40 милиона лева, огромни ДМС-та и лошо управление. Така описа работата в болница „Лозенец” вече бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров:

 

„Финансовото състояние на болницата към 30 септември, е -39 милиона лева. Парите са свързани с лошо управление на лечебното заведение. Това не е било пречка обаче да се раздават бонуси на хора от ръководството”, каза д-р Кацаров.

 

От ръководството казват, че твърденията на министъра не отговарят на истината.

 

„Той изрича от 1 седмица откровени лъжи. Печалбата на болницата е 6 милиона и половина”, обясни Ивиян Симеонов, председател на Съвета на директорите УМБАЛ "Лозенец".

 

Доц. Радосвет Горнев също отрече всички обвинения за лошо стопанисване. Самият той пое ръководството на лечебното заведение преди половин годин, след скандал за незаконни  трансплантации.

 

„С името си заявявам, че финансовата година завършваме без тежки просрочия, с платени заплати, осигуровки, данъци”, обясни той.

 

Доц. Горнев коментира и изнесената от Стойчо Кацаров информация за над половин милион лева, раздавани като ДМС-та. Самият той е получил около 42 000 лева, но е категоричен – всеки, свързан с медицинската част, включително той, има право да бъде стимулиран. Не така обясни ситуацията Ивиян Симеонов. По думите му - стимулите били само за избрани.

 

Освен за това как са раздавани пари, Симеонов отправи и критики към директора на болницата за еднолично управление.

 

Според него доц. Горнев няма място в болницата. Симеонов показа и документи от които става ясно, че нееднократно и засега безрезултатно е подавал сигнали до министър Кацаров. Отговор така и не получил.

Коментари