Публикация

Д-р Макавеев със съвет към бъдещите майки: Всяко момиче, което някой ден ще даде живот, е добре да се изследва за токсоплазмоза

Д-р Макавеев със съвет към бъдещите майки: Всяко момиче, което някой ден ще даде живот, е добре да се изследва за токсоплазмоза

Преболедувала ли съм токсоплазмоза? Отговорът на този въпрос е изключително важен за всяка бъдеща майка и за това как може да протече бременността ѝ.  Именно поради тази причина специалистът по паразитология д-р Иван Макавеев се обръща с апел към  младите момичета на възраст 14 – 16 години да направят профилактично изследване за наличие на IgG антитела за токсоплазмоза. Положителният резултат означава, че те вече са се срещали със заболяването, няма опасност да се разболеят отново след години (изключение са случаите на тежки имунодефицитни състояния),  няма опасност и за плода при бременност. Ако са отрицателни обаче, е силно препоръчително да не пропускат теста при планиране на бременност или веднага след забременяване и да се обърнат към специалист за интерпретация на резултатите. Целта е да се диагностицира своевременно острата инфекция, която може да бъде опасна за плода.

 

 „Токсоплазмозата е едно от най-разпространените паразитни заболявания, чийто краен гостоприемник са котките. Човек се заразява по два начина: или при консумация на заразено с токсоплазми сурово месо (агнешко, телешко, свинско, пилешко и др.), или чрез замърсени с котешки фекалии (съдържащи токсоплазмени ооцисти) плодове, зеленчуци, водни източници. Тя засяга огромен процент от населението, а повечето хора дори не разбират, че са били инфектирани. В лаборатория „ЛИНА” могат да бъдат направени всички необходими изследвания за токсоплазмоза. Антителата, които изграждат след преболедуване, предпазват от повторно развитие на болестта, предпазват и плода при бременност”, обяснява д-р Макавеев.   

 

 Опасността идва тогава, когато бременна жена се зарази с токсоплазмоза за първи път. Възможни са засягане на мозъка, очите на плода и др. органи и системи, понякога се стига и до спонтанен аборт.

 

„Децата, родени от майки, диагностицирани с остра токсоплазмоза, също се нуждаят от своевременна диагностика и лечение.  Изборът на препарати за токсоплазмоза е ограничен и трябва много внимателно да се прецени ползата и вредата от лечението за плода. Серодиагностиката, направена за първи път на някакъв етап от бременността или при наличие на проблем, не винаги е лесна за интерпретация. Необходими са допълнителни изследвания, проследяване на антитела в динамика (изисква време) и т.н., което  е свързано с допълнителни притеснения и финансови средства от страна на бременната жена. Всички изложени факти за заболяването ме карат да перефразирам един цитат на великия учен Н.Пирогов - грам профилактика, спестява килограм грижи, притеснение и лечение”, споделя още д-р Макавеев.

 

Изследването на IgG антитела се покрива от Националната здравноосигурителна каса и всеки личен лекар може да издаде направление 04.06 за серологично изследване.   Като превенция срещу заразяване, д-р Макавеев  препоръчва на бременните да избягват  сурово или месо с недостатъчно добра термична обработка, както и старателно да измиват зеленчуците и плодовете, които консумират. Добре е и да нямат  близък контакт с котки (най-вече улични, домашните котки, които се хранят със специализирани храни,  не са източник на заразата).

 

Паразитологичната лаборатория на „ЛИНА” е акредитирана като база за следдипломно обучение на млади лекари. В нея в момента опит трупат двама специализанти, а в практиката им ежедневно има интересни случаи.  

 

Коментари