Публикация

Проф. Данаил Петров с престижно отличие в медицината

Проф. Данаил Петров с престижно отличие в медицината

 

Проф. д-р Данаил Петров, дмн, от Катедрата по белодробни болести – Клиника по гръдна хирургия – СБАЛББ „Св. София” бе удостоен с Наградата за изключителни постижения и цялостен принос в областта на медицинската наука и практика на името на проф.  Стоян Киркович.

 

Призът му бе връчен лично от акад. Лъчезар Трайков, ректор на МУ София, по време на тържествена церемония в аулата на СБАЛАГ „Майчин дом”.  Тържеството бе по повод 104-годишнината от създаването на най-старото висше медицинско училище в България и празник на Му-София и на Медицински факултет.

 

„За тези години през учебните ни зали са минали 104 випуска, завършили са, станали са уважавани медици и, на свой ред, са допринесли за развитието на науката у нас – на университетско, на национално и на международно ниво”, каза в академичното си слово ректорът акад. Лъчезар Трайков. 

Проф. Данаил Петров е завършил ПГ "Найден Геров" в Лом с отличен успех и златен медал (1969), както и медицина във ВМИ-София с отличен успех (1975). Началник на Клиника по гръдна хирургия нри МБАЛББ „Света София“ (1990 до сега). Бил е ръководител на Катедра по гръдна хирургия (1991-1994), както и член на Академичния съвет при МУ-София (2011-2015).

 

Още от професионалната биография на проф. Петров:

 

➡️ Защитени специалности по “Хирургия”, “Гръдна Хирургия”, “Торакална хирургия” (FETCS) oт Европейския Борд по Торакална и Кардио-васкуларна Хирургия (EBTCS) и ''Торакална хирургия'' (FEBTS) от Европейския Борд по Гръдна Хирургия ((EBTS).

 

➡️ Главен републикански специалист по “Гръдна Хирургия” към Спешна медицинска помощ (от 1991-),  Национален консултант по “Гръдна Хирургия''  (от 1992-),  Автор на първия  “Медицински стандарт по Гръдна хирургия” (2003);

 

➡️ Преподавател в Европейското училище по гръдна хирургия към Европейската .Асоциация по Кардиоторакална Хирургия, Бергамо, Италия (2005-2011),  гост-професор към Медицински Университет, Скопие, Македония (2011);

 

➡️ Член нa Акредитационен съвет към НАОА (2017 г.);

 

➡️ Носител на приза  “Медик на годината” (2002),  Почетно звание „Лекар на България” (2011),    Почетен гражданин на Лом (2011), Носител на приза „Панацея” при МУ-София (2012), Член на лигата „Лекари, на които българите вярват“,  „Най-добър български лекар“ за дългогодишна медицинска дейност (2018).

 

Коментари

Петър  Галев
16 дек 2021 10:21

Поздравления на проф. Петров за дългогодишния му и продължаващ огромен принос към медицината, колегите и пациентите! Да е жив и здрав и все така успешен! 

Браво,Дани! Честито! Напълно заслужено!Поздравления!Прегръщам те!
                                                                              д-р Д.Йорданов ( Деми Йорданов)