Публикация

Грипът вече е у нас

Грипът вече е у нас

Първи случай на грип в страната за сезон 2021/2022 г. Положителната проба е на жена, завърнала се преди дни от Франция. Тя е вдигнала температура 39°C, развила се е и кашлица. Жената е изследвана в СБАЛАГ „Майчин дом“, след бърз антигенен тест е установено, че тя е с грип А, съобщи Националният център по заразни и паразитни болести.

 

Проф. Йорданка Стоилова с прогноза за грипен сезон 2021/2022 в Европа


„Регистриран е един-единствен случай. Това не значи епидемия, още повече, че грипът може много лесно да се третира като заболяване.

Има известни противовирусни медикаменти за него

налична е и ваксина“, подчерта д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, който е и общопрактикуващ лекар, пред bTV.


По думите му, за разлика от коронавируса, грипът по-често удря децата. А симптомите - отпадналост и висока температури, се изявяват много бързо.

 

Грип при децата – как се разпознава и лекува (ВИДЕО)


Д-р Брънзалов напомни, че

признаците на двете заболявания трудно се различават

Затова неговият съвет е пациентите да се консултирате с лекар, преди да се тестват.

При общопрактикуващите лекари има безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 г. Крайният срок за поставянето им е 31 декември и има разговори с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за удължаването му с 15 дни, обяви заместник-председателят на БЛС.

Причината е, че в момента много от възрастните си поставят бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, а между имунизацията за коронавирус и тази за грип трябва да има минимум 14 дни, добави д-р Брънзалов.

Коментари