Публикация

Информирано ли се съгласяваш?

„Информирано ли се съгласяваш” е мотото на инициативата „Инфогласност”, с която ще бъде отбелязан 25 ноември – Международният ден за премахване насилието към жените.


Акцията на сдружение „Естествено” и групата „Родилница" цели да насочи общественото внимание към т.нар. информираното съгласие.

Обикновено едва когато постъпва в болница, човек разбира за документа „Информирано съгласие”, който трябва да подпише преди медицинските интервенции.

Този документ се подписва и при раждане на дете, по нормален или оперативен път, като се връчва на родилката непосредствено след приемането й в болницата, без тя да има възможност подробно да се запознае със съдържанието му.
Информираното съгласие се е превърнало в дълъг списък от интервенции, под който раждащите жени просто трябва да се подпишат, често при започнал родилен процес.

Знаете ли, че имате право да се съгласите само на част от предложените процедури, а други да откажете, без това да има негативни последствия върху вас като пациент? А наясно ли сте, че можете по всяко време да оттеглите съгласието си за провеждане на интервенции върху вас? Информирано ли се съгласявате?

Повече разяснения може да получите в болница „Майчин дом” в София (ул. „Здраве” 2) на 25 ноември от 11:00 часа. Инициатива в същия ден и час ще има и пред АГ болница „Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна.

От сдружение „Естествено” ще раздават брошури за правата на пациента, както и ще подпишат писмо до Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Коментари