Публикация

Отит, трахеит, бронхит може да са усложнения от грип

Отит, трахеит, бронхит може да са усложнения от грип

 Грипът е остро инфекциозно заболяване, за което е характерна висока заразност и повсеместно разпространение - всяка година води до сезонни епидемии, при които се заразяват около 10% от възрастните и около 30% от децата.

 

Инкубационният период на вируса е от един до пет дни. Болните могат да заразяват други след проявата на първите симптоми на грипа до 5-я ден. Заболяването протича най- често с висока температура, обща отпадналост и уморяемост, болки по мускули и стави, кашлица, хрема и запушен нос. Понякога болните страдат още от гадене, повръщане и разстройство.

 

Грипът обаче може да протече и тежко и да доведе до усложнения като отит, риносинуит, ларинготрахеит, бронхит, пневмония. Освен дихателните пътища, усложненията могат да обхванат и вътрешните органи и мозъка с прояви на възпаление на миокарда на сърцето - миокардит, и на мозъка - енцефалит.

Как се предават грипните вируси

Грипният вирус се предава от болни на здрави хора при кихане и кашляне, чрез малки частици от секрет, които се отделят от носа и устата. Навлизат в носа, гърлото или белия дроб и започват бързо да се размножават в клетките на лигавицата. Засяга се цялата дихателна лигавица с увреждане на кръвоносните съдове и поява на оток и микро кръвоизливи. Това е причината за най- честите симптоми на вируса - температура, хрема и запушен нос, болки в гърлото, кашлица, храчки и дрезгав глас. Увредата на клетките, покриващи дихателните пътища, предизвикана от действието на вирусите, благоприятства развитието на вторични бактериални инфекции.

 

Освен входна врата за вируса, дихателните пътища са и сред най-често засегнатите от усложненията на грипната инфекция. В хода на инфекцията, атакуваща носната лигавица и протичаща с хрема и запушен нос се ангажират и околоносните синуси, които са анатомично и функционално свързани с носната кухина. Отокът на лигавицата и увреждането на мукоцилиарния клирънс и неговия очистващ ефект от грипния вирус, водят до стесняване на отворите на синусите и задръжка на секрет. Наслагването на бактериална инфекция предизвиква остър риносинуит протичащ с тежест в главата и главоболие, запушен нос и издухване на жилави, слузно-гноевидни сeкрети.

 

Температурата се задържа висока повече от три - пет дни или след светъл период има ново покачване на телесната температура. Оплакванията персистират повече от 10 дни. Главоболието е силно, предимно в лицевата част на черепа и се засилва при движение на главата и навеждане. Ако инфекцията не се лекува правилно, може да премине през костните стени на синусите и да ангажира орбитата и окото или да навлезе в черепната кутия и да доведе до тромбоза на съдовете в твърдата мозъчна обвивка или гноен процес в мозъка.

Кои са най-често срещаните усложнения

Често срещано усложнение на грипния вирус е възпалението на средното ухо, протичащо със заглъхване и тежест, болки и туптене, намаление на слуха, а при перфорация на тъпанчевата мембрана, и с изтичане на мътен гноевиден секрет. Освен средното ухо, вирусната инфекция може да обхване по кръвен път или по съседство и вътрешното. На фона на хрема и запушен нос, температура, тежест и напрежение в ушите се наблюдава обикновено рязко намаление на слуха и поява на шум в ушите.

 

Процесът може да е едностранен или двустранен. При ангажиране и на вестибуларния апарат се появява замайване и световъртеж, засилващи се при движение на главата и тялото, гадене, повръщане, изпотяване. Болните имат чувството, че стаята се завърта около тях, че пропадат или се издигат. Вътрешното ухо, с разположените в него слухов и вестибуларен анализатор, е лесно раним орган и появата на такива симптоми не трябва да се пренебрегва. Ако не се проведе адекватно лечение в първите дни, слухът може да остане трайно намален, а шумът постоянен.

 

Грипният вирус поразява и гърлото, възпалителния процес ангажира фаринкса и ларинкса. Наблюдават се зачервяване на лигавиците, оток, болки в гърло, засилващи се при преглъщане, кашлица, пресипване и дрезгав глас. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 3-5-7 дни. Наслагването на допълнителна бактериална инфекция може да доведе до гнойна ангина, а в тежките случаи може да се образува гнойна колекция, която налага болнично лечение. Ларинксът е най-тясната част от дихателните пътища, отокът на лигавицата допълнително стеснява и без това тесния просвет на ендоларинкса. Състоянието протича с мъчителна суха кашлица, шумно дишане и стридор, задух. Особено опасно е при деца.

 

Освен горните дихателни пътища грипната инфекция ангажира и долните дихателни пътища. Наблюдаваните усложнения са трахеит, бронхит и пневмония.

Как да се пазим от грип

Начините за предпазване от грипния вирус са абсолютно идентични на настоящите противоепидемични мерки насочени към COVID-19.

 
Всяка година се разработват ваксини според очакваните грипни щамове, които създават нетраен имунитет и предпазват човека в продължение на около 9 месеца.

 

Съвременните противогрипни ваксини са четирикомпонентни, доказали са своята безопасност и ефективност през годините и намаляват в огромна степен вероятността за тежко протичане, усложнения, необходимостта от болнично лечение и смърт.

 
Д-р Божидар Митев, УНГ специалист в „УМБАЛ-Пловдив“

Коментари