Публикация

Д-р Гергана Николова: Изберете най-подходящия момент и се ваксинирайте

Д-р Гергана Николова: Изберете най-подходящия момент и се ваксинирайте

Започва ваксинация срещу COVID-19 на деца на 5 години у нас. Очакваните 42 000 дози трябва да пристигнат в три пункта - в София, Пловдив и във Велико Търново, а след това ще бъдат разпределени към цялата страна.

На този етап личните лекари не са включени в процеса по ваксинация на децата от 5 до 12 години

„Ако някой извършва профилактика, това са личните лекари. Ние поставяме ваксини на малките от нулева възраст и винаги сме го правили. Запознати сме, правим го добре и от поставените 1,8 млн. Ковид ваксини до момента, 1,1 млн. са от личните лекари. За нас е важно да можем да правим и това, защото на нас се обаждат пациентите и нас питат родителите“, заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова пред „България сутрин“.


Тя обясни, че

детските ваксини предизвикват ефективен имунен отговор

въпреки че са 1/3 от дозата за възрастни. Д-р Николова е категорична, че децата с хронични заболявания трябва да се ваксинират.

 

„Трябва да е ясно на всички наши пациенти, че хроничното заболяване е основание да се ваксинираме, не е противопоказание. Тези с диабет, с наднормено тегло – те непременно трябва да се ваксинират. При нас са повече притеснения от това да се постави дозата от това да се срещне вируса. Обърнете се към вашите лични лекари, на които имате доверие – консултирайте се с тях, изберете най-подходящия момент и се ваксинирайте“, съветва д-р Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.


По думите ѝ описаните странични ефекти, като миокардити, се наблюдават и при други ваксини, а самият вирус предизвиква същите реакции с много по-голям интензитет.
„За съжаление, самият вирус много често прави кардиомиопатии и миокардити. При страничните ефекти, описани в Щатите, става дума за леки процеси, които са минали без хоспитализация. Да не сравняваме леки случаи с тежки случаи на хоспитализация“, призова д-р Николова.


Според нея е добра идея и да си поставим противогрипна ваксина, като препоръчителното разстояние от Ковид ваксината е 7 до 14 дни.

Коментари