Публикация

Епидемиолог: Деца с доказани алергии могат да се ваксинират

Епидемиолог: Деца с доказани алергии могат да се ваксинират

Деца с доказани алергии към насекоми, към различни химични вещества или към други ваксини в миналото, могат да бъдат ваксинирани. Просто деца, които са имали данни за алергии към други ваксини и медикаменти се наблюдават 30 минути. Това е с 15 минути повече отколкото наблюдаваме тези, които нямат данни за алергия. Това каза за "Денят започва“ по БНТ Епидемиологът д-р Христина Бацелова.

 

Единствените доказани противопоказания са алергия към някои от съставките на ваксината. Дори и детето да изяви алергична реакция след прилагане на ваксината, за това те се прилагат в болнична среда, за да може веднага да се реагира, коментира още епидемиологът.

 

Тя поясни, че могат да се ваксинират и деца с автоимунни заболявания.

 

Допълни, че задължително ще ваксинира децата си, надява се това да стане още тази седмица и няма никакво притеснение.

 

"Има милиони деца ваксинирани във възрастта от 12 нагоре, вече има милиони деца само в САЩ ваксинирани от възрастта 5-11, виждаме колко добре се понасят от тези възрастнови групи информационни РНК ваксините. Те са изпитани, доказано е клинично че са безопасни и ефективни, така че нямаме от какво да се притесняваме", каза д-р Бацелова.

 

Ние не знам как ще протече инфекциозното заболяване - било то при възрастен, или при дете, като руска рулетка е, дали ще преживее, дали ще изкара тежко, с тези думи епидемиологът мотивира необходимостта от ваксиниране и на децата.

 

"Не трябва да оставяме децата неваксинирани, защото така ги обричаме да се заразяват и разболяват, докато когато ги ваксинираме ги предпазваме от още една болест", посочи д-р Бацелова.

Коментари