Публикация

Д-р Николова: Децата с някои хронични заболявания трябва да се ваксинират срещу COVID-19

Д-р Николова: Децата с някои хронични заболявания трябва да се ваксинират срещу COVID-19

Децата с хронични заболявания като астма, наднормено тегло, диабет или със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, а не точно те да не бъдат ваксинирани. Това заяви д-р Гергана Николова от БЛС. Това не са малко деца. Много често страхът сред родителите им е водещ. При заразяване с коронавирус обаче тези заболявания биха се влошили, каза тя.

 

„За да защитим децата, първо ние трябва да сме ваксинирани. Трябва да започнем с бабата и дядото, с бащата и с майката", коментира д-р Николова.

 

Срещу тетанус и дифтерия правим реваксинация на определени години. COVID-19 не е първото нещо, за което периодично ще правим такава. Ваксината срещу грип всяка годна е различна спрямо щама, който очакваме. Реваксинацията не е нещо ново в медицината, каза още тя.

 

Според нея съществува нужда още повече да се информират хората за ползата от ваксините

 

„Трябва да се обърнем към 40-45-те процента от колебаещите се. Трябва ни широка, но базирана на научна основа кампания”, посочи д-р Николова.

 

По думите й доклад на СЗО показва, че в България доверието на пациентите е най-високо по отношение на личните лекари и фармацевтите. Затова се реши, че когато се говори по отношение на ваксините, това трябва да бъде насочено през нас, поясни тя.

Коментари