Публикация

Богдан Кирилов: Ваксината за деца е безопасна и има 91% ефективност

Богдан Кирилов: Ваксината за деца е безопасна и има 91% ефективност

Ваксината срещу COVID-19, с която могат да бъдат имунизирани децата, е педиатрична и има променен състав от гледна точка на съдържанието на антиген. Това каза по време на пресконференция главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че тя съдържа три пъти по-малко активно вещество, отколкото препарата за възрастни, но дава сравним ефект.

 

Пунктовете, в който могат да бъдат имунизирани децата на възраст между 5 и 11 години, са 69. Флаконите, който се използват са 10-дозови и това налага по-различен тип организация на имунизацията.

 

„Трябва да се групират децата така, че когато се съберат 10, да се отвори флакон. Това е причината да съсредоточим в много по-малък брой пунктове“, обясни доц. Кунчев.

 

Той добави, че родителите, които желаят да ваксинират децата си, могат да се информират от страниците на РЗИ за наличните пунктове в областта, в която живеят. Инспекторът препоръча

да се правят предварителни уговорки по телефона, за да не се налага да се чака

„Никой няма да ги върне ако отидат директно, но е малко въпрос на случайност дали ще има достатъчно деца“, каза той.

 

Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов увери, че ваксините за децата са безопасни и ефективни. Той напомни, че ваксината на Pfizer/BioNTech за деца във възрастовата група 5-11 г. е одобрена в ЕС в края на ноември, като към този момент в други страни по света прилагането ѝ вече е било в ход. Данните от проучванията показват, че ефикасността й е 91%. Към края на ноември в ЕС са приложени над 18 млн. дози, а като се добавят САЩ, Израел и Канада, това дава сериозна научна информация, която се анализира постоянно и дава допълнителни гаранции за надеждността на данните по отношение на безопасност, добави той.

Коментари