Публикация

Родените през нощта по-често страдат от мозъчни проблеми

Бебетата, родени късно през нощта или в ранните часове на деня, може да имат леко повишен риск от редки мозъчни проблеми в сравнение с бебета, появили се през деня, сочи ново изследване.


Всяка година повече от 10 000 бебета, родени в САЩ, страдат от състояние, известно като неонатална енцефалопатия. Повече от половината от тези деца ще умрат или ще пораснат с проблеми като церебрална парализа и епилепсия.

Предишни изследвания вече са свързвали нощните раждания с по-голям риск от лоши резултати, включително смърт.

Американските учени анализирали данните за близо 2 милиона бебета, за да установят дали часът, денят и месецът на раждане могат да влияят на риска от усложнения.

Специалистите открили, че над 2000 бебета, или около 1,1 на 1000 раждания, имат мозъчни проблеми. Шестнадесет процента от тези бебета са починали преди да навършат един месец.

Бебетата, родени през нощта в часовете между 22:00 и 4:00, имали 22% по-висок риск в сравнение с децата, които се появили през деня, пишат авторите на проучването в American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Също така в по-голям риск са момчетата и децата, чиито майки са над 35-годишна възраст, които не са получили пренатална грижа или са раждали за първи път.

Родените през почивните дни или през определени месеци на годината не влияят на риска от неонатална енцефалопатия.

Коментари