Публикация

„Софиямед“ предлага и тестове за вирус неутрализиращи антитела

„Софиямед“ предлага и тестове за вирус неутрализиращи антитела

ДКЦ „Софиямед“ предлага на своите пациенти тест за вирус неутрализиращи антитела срещу COVID-19. Той e подходящ както за преболедували Ковид инфекцията, така и за ваксинирани.

Тестът е количествен

и разликата с другите IgG тестове е в това, че при него се измерват само антителата, които не позволяват на вируса да проникне в клетката на гостоприемника. Ако нямаме тези антитела, нямаме никаква защита и вирусът прониква и разболява, обобщи д-р Ирина Петрова, началник на Клинична лаборатория в Университетски медицински комплекс „Софиямед“. 

За изследването се използва хемилуминисцентен метод и за тази цел е внедрена модерна апаратура

Тестовете се правят всеки ден, включително и през уикенда в Лабораторията на ДКЦ „Софиямед“ - БЛОК 1 (бул. „Г.М.Димитров 16) и през делничните дни в Лабораторията в ДКЦ „Софиямед“ - Люлин. Не се изисква предварително записване. Самите тестове не се влияят от хранителния режим и човек може да се тества дори веднага след ядене.

„Общите антитела са една огромна група и са по-неспецифични, докато вирус неутрализиращите антитела конкретно ни предпазват от проникване на вируса в клетките“, обясни ръководителят на Клиничната лаборатория.

За да се каже, че човек е защитен от разболяване, трябва да има над 121,5 AU/ml, както е указано от производителя на теста, но в тъй наречения „Зелен сертификат“ се признават само общите IgG антитела и то със стойност над 150 BAU/ml“, изтъкна тя.

„Ваксините действат – това е моят извод от досегашните ми наблюдения, свързани с Ковид-19. Вижда се, че хората, които са ваксинирани и които имат антитела, са защитени. Другите си играят със съдбата, защото не се знае кой как ще го изкара и за мен това е много голям риск“, допълни д-р Петрова.

Коментари