Публикация

Проф. Радка Аргирова: Ще има ваксини срещу всички варианти на коронавируса

Проф. Радка Аргирова: Ще има ваксини срещу всички варианти на коронавируса

Подготвя се ваксина, която да е активна специално срещу Омикрон, но и такава, която да е активна срещу всички варианти на коронавируса. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Радка Аргирова. Според нея подобни ваксини ще се появят най-вероятно в средата на следващата година.

 

Намираме се в много особен, нов период от здравната криза. Не е завършила напълно поредната вълна от делта варианта, а в близките дни очакваме Омкрон да се докаже и в България, допълни проф. Аргирова. По думите й симптомите на новия вариант са внезапно настъпваща тежка умора, силно главоболие, по-рядко суха кашлица и грипоподобни явления.

 

По думите ѝ в момента Омикрон се разпространява много бързо, протича по-леко като заболяване, но бързото разпространение е пагубно. Много сериозни са последствията след самото заболяване. Усложненията могат да обхващат всички органи – неврологични, белодробни, сърдечни, бъбречни, чернодробни и др. На фона на това леко протичане, смъртността в Западна Европа е много ниска. У нас обаче има очаквания за по-висока смъртност, защото нивата на ваксинация са по-ниски, предупреди проф. Аргирова. По думите й, доказало се е, че ваксините предпазват и от Омикрон, макар и на 100%. Ето защо е важно хората да си направят и бустерната трета доза.

 

По отношение на имунизацията на децата проф. Аргирова отбеляза, че около 10% от заразените имат тежки усложнения. Освен това те могат да разпространяват вируса сред възрастните, без дори да знаят, че са носители. Ето защо е добре децата да бъдат ваксинирани.

Коментари