Публикация

Древно лекарство намалява с 50% смъртността при COVID-19

Древно лекарство намалява с 50% смъртността при COVID-19

Добре познато лекарство за подагра има потенциал да намали риска от смърт от Covid-19 с до 50%, показва ново проучване. Става дума за колхицин - препарат, получен от екстракт на растението Colchicum. За първи път той е използван от древните гърци заради специалните си лечебни свойства. Добива популярност около първи век след Христа за лечение на подагра и други възпалителни състояния. То е едно от малкото лекарства, оцелели до наши дни, по думите на експерти от Еврейския университет в Йерусалим.

Изводите са на база 4 проучвания с 6000 пациенти

Четири контролирани проучвания, включващи 6000 пациенти с коронавирус, са публикувани за ефектите на лекарството, като всяко показва явна полза от употребата му. Израелските учени анализират данните, като откриват значително подобрение в тежките случаи на коронавирусна инфекция. Най-важното е, че при пациентите, лекувани с колхицин, смъртността пада с около 50% в сравнение с други, които не са получавали лекарството.

 

Изводите са важни, тъй като лекарството е евтино и е достатъчна доза от 0,5 мг на ден. Предишни проучвания стигат до смесени изводи относно ефекта от лекарството при коронавирус. Някои откриват значителна полза, а други не намират особено предимство. 

 

Новото изследване е под ръководството на проф. Ами Шатнър от Еврейския университет в Йерусалим. Той подхожда към въпроса от различна гледна точка, фокусирайки се върху всички пациенти, лекувани в контролирани проучвания с колхицин по различни причини през последните 20 г., а не само тези, които са  го получавали заради Covid-19.

 

На българския пазар се предлага Колхицин Екофарм 0,5 мг, като дневната доза е една таблетка. 

 


Четири проучвания, включени в прегледа сега, се фокусират върху коронавируса и включват 6000 пациенти. Установява се, че всеки от тях е отбелязал „значително подобрение“ след употребата на лекарството.


Проф. Шатнер казва, че колхицинът, който може да помогне за подобряване на изхода при пациенти с Covid-19, е „важно откритие, което може значително да допринесе за подобряване на заболеваемостта и смъртността на много пациенти, ако бъде потвърдено в по-нататъшни проучвания“.


Освен че е евтин, той се понася добре от пациенти с минимални странични ефекти като пристъпи на диария при 10% от пациентите.


Изследванията, проучени от израелския екип, са проведени по целия свят, включително в Канада, Гърция, Испания и Бразилия. Всички те са били двойно-слепи плацебо проучвания, което ги прави по-точни, според Шатнер. 


Необходими са допълнителни рандомизирани проучвания, включващи лекарството и пациенти с Covid-19, за да се потвърдят резултатите от този предварителен анализ, каза Шатнер.

 

Източник: Дейли мейл

Коментари

Моля да посочите кои са проучванията и къде са публикувани! Защо няма информация от авторитетни издания за това "ЧУДНО" лекарство! Превръщате се в сайт тип "една жена каза"