Публикация

От 1 февруари: Ваксинационният сертификат ще важи 9 месеца за пътуване в ЕС

От 1 февруари: Ваксинационният сертификат ще важи 9 месеца за пътуване в ЕС

Европейската комисия прие нови правила, според които сертификатите за ваксинация ще са със срок на валидност 9 месеца (точно 270 дни) при пътуване в Европейския съюз. За да се осигури достатъчно време за техническото прилагане на срока на валидност и за кампаниите на държавите членки за поставяне на бустерни дози, тези правила следва да се прилагат от 1 февруари 2022 г.

До момента в ЕС са издадени 807 милиона сертификата

С цифровия сертификат на ЕС за COVID бе установен световен стандарт: досега към системата са се присъединили 60 държави и територии от пет континента.


С новите изисквания за пътуванията в рамките на ЕС се хармонизират различните правила в отделните държави членки. Този срок на валидност е съобразен с насоките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, според които се препоръчват бустерни дози най-късно шест месеца след приключването на първия цикъл на ваксинация. Сертификатът ще остане валиден за гратисен период от още три месеца след тези шест месеца, за да се гарантира, че националните кампании за ваксинация могат да се адаптират и че хората ще имат достъп до бустерни дози.


Освен това във вторник

Комисията адаптира и правилата за кодиране на сертификатите за ваксинация

Това е необходимо, за да се гарантира, че сертификатите за ваксинация, показващи завършване на първоначалната серия, винаги могат да бъдат разграничени от сертификатите за ваксинация, издадени след бустерна доза.


Бустерните дози се записват, както следва:

  • 3/3 за бустерна доза след първоначална ваксинация с двудозова ваксина.
  • 2/1 за бустерна доза след ваксинация с еднодозова ваксина или една доза от двудозова ваксина, приложена на преболедувалия.

 

Коментари