Публикация

Д-р Брънзалов: Страхът е основната причина за ниския ваксинационен процент у нас

Д-р Брънзалов: Страхът е основната причина за ниския ваксинационен процент у нас

Страхът и дезинформацията са основните причини хората в България да не желаят да се ваксинират. Това каза в ефира на „Твоят ден” зам.-председателят на БЛС и част от експертния съвет към здравното министерство д-р Николай Брънзалов. По думите му е необходима

нова ваксинационна стратегия

„Ние сме на последно място в Европа по ваксиниране. Необходима е нова стратегия за ваксинацията, в която усилията да бъдат насочени към социалните мрежи, които се оказват основен източник на информация. Проводникът на информация обаче от правилното място до потребителя трябва да бъде скъсен, за да няма страх у хората. Именно страхът е причината да не желаят да се ваксинират. Трябва да се хвърлят всички усилия в социалните мрежи и когато се появи грешна информация, тя да бъде опровергавана от специалисти”, обясни той.

„Учени вече доказаха, че смесвайки две ваксини, имунитетът се повишава неимоверно. Добре би било да се помисли срокът между втората и третата бустерна доза да бъде намален”, добави зам.-председателят на БЛС.

Според специалиста

сериозен проблем за България, който вероятно ще остане и след пандемията, е високата смъртност

и невъзможността адекватно да бъдат проследявани хроничните заболявания на пациентите.

„Губим много хора ежедневно. Българите се възмущават на наложените локдауни в други европейски страни, но там именно заради това смъртността е много по-ниска. Нивото на ваксинирани също пък е много по-голямо. Налагането на допълнителни мерки у нас е политическо решение, с което лекарите се съобразяваме. Но какъв смисъл има от още мерки, като те не се спазват”, каза д-р Брънзалов.


Той коментира още, че ваксинацията осигурява необходимата защита, независимо с кой вариант на коронавируса ще се сблъскаме.

Коментари