Публикация

Ефектът на кратката офис сиеста

Дали в специална кабина, в тоалетната или на бюрото - дрямката винаги има чудотворно въздействие. От Уинстън Чърчил до Ланс Армстронг - списъкът на любителите на сиестата е дълъг. Нищо чудно, изтъква Дойче веле.


Отново твърде малко сън през нощта? По обед умората е вече осезаема? Тогава една кратка дрямка може да окаже благотворен ефект. Междувременно учени доказаха, че дори съвсем краткият сън по обед поощрява дееспособността.

Обедният сън обаче не се ползва с добра репутация. Преди всичко в света на бизнеса минава за нечувано някой да си позволи една освежаваща дрямка, положил глава на масата или дори опънал се на канапето.

Как да спим на работното място?

При това има безброй именити личности, които са оценявали ефекта от обедната дрямка. От Уинстън Чърчил до победителя в Тур дьо Франс Ланс Армстронг - списъкът на феновете на сиестата е огромен. Дори в Ню Йорк, градът който уж никога не заспива, има междувременно спални кабини, които човек може да наеме, за да подремне. Докато обаче всеобщата нагласа стигне дотам тези кабини да започнат да се възприемат като благодат, човек трябва сам да прояви съответна активност или пасивност.

В случай на нужда на бюрото например могат да се подложат под главата няколко книги. По-предпазливи натури разтварят книгите така, сякаш са потънали в четене. Други пък се наместват в тоалетната, сядайки напряко на тоалетната чиния с крака към стената и глава, опряна на меко - върху ролката тоалетна хартия. Някои препоръчват да поспят набързо в колата. По-препоръчителен е, разбира се, „офанзивният сън” на дивана в офиса, най-добре с една удобна възглавница.
Иначе за професионалната обедна дрямка важат следните напътствия:

Перфектната дрямка - 30 минути

Опънете крака. Легнал се спи по-добре, отколкото на стол. Ако никъде няма нещо като кушетка, тогава за възглавница използвайте работната маса. Изключете телефона. Спокойната класическа музика помага. Навийте будилник или дръжте в ръка връзката с ключовете, която пада автоматично на пода при отпускане на мускулите при дълбок сън.

И накрая: не спете много дълго. 20 до 30 минути са идеалната продължителност, иначе човек се чувства сънлив.

Коментари