Публикация

Проф. Аргирова: Част от прекаралите COVID-19 имат проблеми с паметта и забравят

Проф. Аргирова: Част от прекаралите COVID-19 имат проблеми с паметта и забравят

След Омикрон има сериозни постковид последствия. Получават се усложнения с най-различни органи - бели дробове, бъбреци, дори се появява мозъчна мъгла. Тя се проявява в затруднение с паметта и дори с възпроизвеждането на изминали събития. Това се наблюдава често, автори твърдят, че около 30% от прекаралите COVID-19 забравят и не могат да си спомнят някои неща, заяви в ефира на „Здравей, България” вирусологът проф. Радка Аргирова, която стана съветник на премиера Кирил Петков. 

 

Тя посочи, че след 2-3 месеца човек се възстановява, но при някои хора отнема повече време. Вирусологът препоръчва

2-3 месеца след преболедуване от COVID-19 да се направи снимка на белия дроб, кардиограма, проби на черния дроб

„Ние се намираме в нова ситуация. Не е завършила тази вълна, обособена от делта варианта, очакваме омикрон, аз дори мисля, че вече имаме. Но трябва да се докаже чрез секвениране. Започва и тази вълна. В края на януари очакваме и грип. Тази ситуация, на фона на много малкия процент ваксиниране и на новото правителство, изисква нови решения”, обясни проф. Аргирова.

 

Според нея

вирусът се разпространява страшно бързо

и е възможно темповете на заразяване да скочат.

 

„Този вариант не предизвиква особено тежко състояние и протичане на заболяването. Това се отнася за хора, които са ваксинирани, особено с трета доза. Между 70-80% от хората с бустерна доза са предпазени от Омикрон. Може би няма да се стигне до препълване и криза на болниците”, посочи проф. Аргирова.

 

Тя обясни, че след ваксинация с AstraZeneca, бустерната доза трябва да бъде задължително с Pfizer. Ако сте ваксиниран с Pfizer, може да си поставите от същия препарат или половин доза от Moderna. Започната е работа и върху панкоронавирусна ваксина, която да предпазва от всички известни варианти на коронавируса. 

 

"Няма да прибързваме с мерките срещу коронавируса и няма да налагаме локдауни. Всички бъдещи мерки ще бъдат добре обмислени. Няма да прибързваме и с решенията за учениците. Всичко ще бъде рално съобразено. Това, за което най-много се стараем, е да не позволим България да стане COVID гето. Защото с този страшно нисък процент на ваксинация започваме да бъде застрашени от това, че е възможно да има икономически последствия", предупреждава проф. Аргирова.

Коментари