Публикация

7 храни, които топят мазнините

Спазвате диети, гладувате... Струва ви се, че от векове водите борба с килограмите, но вече сте убедени, че няма да спечелите. Имате чувството, че непрекъснато сте гладни, ставате раздразнителни, когато хората около вас се наслаждават на апетитни неща за ядене.


Не се отчайвайте! Предлагаме ви няколко храни, които имат двойна полза – едновременно топят мазнини и засищат. С тях ще намалите количеството на приеманите калории и отново ще се поберете в любимите си дънки.

Яйца
(1 яйце съдържа 78 калории)

Яйцата не само са много хранителни, но са богати на протеини, които засищат. Яжте яйца на закуска. Те ще ви заситят толкова, че през остатъка от деня ще приемате по 330 калории по-малко. Най-здравословният начин да изпържите яйцата е като намажете тиган с незалепващо покрите с няколко капки мазнина. Така закуската ви ще стане хрупкава и без много мазнина.

Черен /натурален/ шоколад
(30 грама съдържат 170 калории)

Изследване на университета в Копенхаген е установило, че хората,  които похапват черен шоколад, ядат по-малко при следващите хранения. Причината е, че съставките в шоколада забавят храносмилането, от което човек се чувства сит за по-дълго. Едно  блокче шоколад с размер на визитна картичка намалява и желанието за солени, сладки и мазни храни.

Кедрови ядки
(15 грама /около 84 ядки/ съдържат 95 калории)

Заменете бадемите с кедрови ядки. Корейски учени са открили, че полезните за сърцето мастни киселини, които те съдържат, повишават хормоните, които дават чувство за ситост. Освен това тези киселини спират натрупването на коремни тлъстини.
 
Сирене
(30 грама сирене съдържа 76 калории)

Яжте прясно козе или краве сирене, за да си набавите свързана линоленова киселина (СЛК) - тя помага да се заситите и да изгорите повече мазнини. Сиренето от животни, които са били хранени с трева /на паша/, съдържа най-много от тази киселена.
 
Обезмаслено мляко
(1 чаша мляко съдържа 86 калории)

Повечето хора смятат, че млякото е „детска храна”, но то е полезно и за възрастните. Млечните протеини /суроватката и казеина/ засищат повече от подсладените напитки. Освен това свързаната линолеична киселина в млякото стопява мазнините.

Портокали
(1 портокал съдържа 59 калории)

Заради изобилието на фибри в портокалите, те са едни от най-засищащите плодове. А фибрите борят мазнините. Хората, които приемат повече фибри, имат по-малко тлъстини. Австралийски учени са съставили списък с 38 храни, които засищат най-много. В него портокалите са на челни позиции сред плодовете.

Картофи
(1 картоф съдържа 161 калории)

Въпреки че в картофите има много въглехидрати, те са подходящи за поддържане на добра линия. Картофите са в списъка на храните, които засищат най-много. 1 картоф засища три пъти повече от 1 филия бял хляб. Освен това те съдържат устойчиво нишесте, което помага на организма да изгаря мазнините.
 

Коментари