Публикация

Потвърдени са първите 12 случая на Омикрон у нас

Потвърдени са първите 12 случая на Омикрон у нас

12 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са потвърдени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред МЗ.


Хората, при които е установен вариантът Омикрон, са на домашно лечение.

При всички заболяването протича леко

и към момента не се налага хоспитализация. Доц. Кунчев обясни, че 12-те клинични проби са взети в четири лечебни заведения в периода от 16 до 22 декември 2021 г., като 11 от заразените са от София-град, а 1 от София-област. Разпределението на случаите по възрастови групи е както следва:

  • 10-14 г. – 1 случай;
  • 15-20 г. – 2 случая;
  • 20-30 г. – 2 случая;
  • 40-50 г. – 2 случая;
  • 50-60 г. – 3 случая;
  • над 60 г. – 2 случая.

Петима от заразените били ваксинирани напълно

9 от случаите са установени при мъже, а 3 – при жени. 7 от заразените не са ваксинирани срещу COVID-19, а другите 5 са със завършен имунизационен курс, като при повечето от тях втората доза е поставена преди повече от 9 месеца. Нито един от тях не е имал бустерна доза.


„Оттук нататък очакваме по-бързо разпространение на коронавируса и вариантът Омикрон да стане доминиращ в страната, което вече наблюдаваме като процес в много държави в Европа, тъй като основната характеристика на Омикрон е по-бързото му предаване, т.е. засягането на по-голям брой хора за кратко време“, допълни доц. Кунчев.


Той посочи, че

най-важните две мерки за справяне с епидемичната ситуация вече са предприети

„Първата мярка е, че като стимул за ваксинация на пенсионерите и хората над 65 г. – групата, при която има най-висок риск от усложнения – правителството осигури еднократна добавка в размер на 75 лв. към пенсията на всеки с вече направена или предстояща до края на м. юни ваксинация. Гражданите не трябва да предоставят никакви документи, за да се възползват от добавката, данните ще бъдат предоставяни от МЗ на НОИ по електронен път. Втората важна мярка е съкращаването на интервала за поставяне на бустерна доза от 6 на 3 месеца, което вече е факт. Защото завършената ваксинационна схема с приложена бустерна доза осигурява високо ниво на защита, предпазвайки от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край“.

От общо изследваните 275 клинични проби със SARS-CoV-2, 4,4% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 95,6% - на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от хора с COVID-19 в периода 15.11 - 22.12.2021 г., като са изпратени от 41 различни лечебни заведения от 21 области на страната.


Доц. Кунчев призова за спазване на противоепидемичните мерки.

Коментари